tisdag 21 maj 2013

Om du har ont i ryggen – ät penicillin!



Ja, ungefär så står det på Expressens löpsedel idag. Men den som också läser texten inne i tidningen bör få klart för sig att det inte handlar om alla människor med ryggbesvär. En förutsättning är att det har konstaterats att patienten har en bakteriell infektion. Men tydligen är det inte klarlagt vilken bakterie det är som orsakar de inflammationer som kan framkalla smärtorna i ländryggen. Danska forskare tror att det rör sig om den bakterie, som ger patienten akne. Den kan ha kommit till diskarna i ryggen, när patienten borstar tänderna (!)

Jag har tidigare bloggat om hotet från de resistenta bakterierna. De har även drabbat Sverige. Just nu överväger sjukvården att börja använda antibiotika med allvarliga biverkningar. Orsaken är att det finns inget annat som har effekt på en viss bakterie.

Det är missbruket av penicillin och andra antibiotika som gett oss problemet. Grisar och andra djur får penicillin för att växa bättre; det vräks ut antibiotika i fiskodlingar för att öka avkastningen. I många länder är det möjligt att köpa penicillin utan recept. Människor med vanliga förkylningar försöker kurera sig med penicillin, trots att de förmodligen har en vanlig virusinfektion, som inte kan botas med antibiotika.

Ska vi då stoppa i oss penicillin för att vi har ont i ryggen?

OK, det kan vara så att det kan hjälpa vissa patienter. Men den danska forskningen är ännu ofullbordat.

Tills vidare bör inga patienter få penicillin för sina ryggbesvär!

Inga kommentarer: