torsdag 29 augusti 2013

Annorlunda kommentarer om Lundsberg.

Medierna riktar efter stängningen hård kritik mot Lundsberg. Där har inte bara penalismen frodats. Skolans huvuduppgift har varit att fostra överklassens barn till nya makthavare. Rika föräldrar som inte tillhört den gamla makteliten eller aristokratin har satt sina barn där för att de ska knyta lämpliga kontakter. Många kommentatorer tycker att Lundsberg aldrig borde få öppna igen.
    Det kan vara så att överklassens barn är den största elevgruppen på Lundsberg, men den är inte den enda. Där finns barn till föräldrar som jobbar utomlands, och som får bidrag från arbetsgivaren till att betala de höga elevavgifterna. De tycker säkert att situationen nu är besvärlig. På Lundsberg finns också elever, som helt enkelt hamnat där för att ingen av de ofta separerade föräldrarna vill ta hand om dem! De har det säkert mycket  besvärligt  nu!
 Men hur går det för barn till sådana föräldrar, som inte har råd att placera barnen på Lundsberg? En del av dem kan hamna på "Hem för vård och boende", efter ingripande från hemkommunens socialtjänst. Men om dessa ungdomar inte fått problem på grund av föräldrarnas ointresse, inte missbrukat droger eller varit kriminella, så skulle ju just en skola som Lundsberg vara ett bra alternativ till Hem för vård och boende. Och avgifterna på Lundsberg är knappast högre än vad de är på dessa hem.
   Detta är en anledning till att jag inte tror att internatskolor som Lundsberg är en onödig skolform. Det gäller för dem att bredda elevunderlaget!  
    
En negativ följd av att Lundsberg stänger har inte uppmärksammats alls, inte ens av lokaltidningen: Vilka följder får det för Storfors, den kommun i vilken Lundsberg ligger?.
   Storfors är en av Sveriges minsta kommuner.. Strängt taget är den för liten för att kunna vara en egen kommun. Därtill kommer att Storfors, som de flesta glesbygdskommuner, har en negativ befolkningsutveckling.
Om jag inte minns fel, så har Lundsberg varit Storfors näst största arbetsgivare. Cirka 80 jobb försvinner. Det motsvarar cirka 10000 försvunna jobb i Stockholmsregionen.
Men vem bryr sig om hur det går för lilla Storfors?

1 kommentar:

Anonym sa...

80 jobb i Storfors måste väl motsvara åtminstone 10 000 jobb i Stockholm.. ?!