söndag 11 augusti 2013

Ska Stockholm förstöra Torsbys försök överleva?

Torsby heter den nordligast belägna kommunen i Värmland. Invånarantalet är endast drygt 12000, men till ytan är Torsby en stor kommun men med glesbygdskommunernas vanliga problem, t.ex. en minskande befolkning. År 1968 bodde i Torsby 17500 invånare, alltså en minskning med över 5000 sedan 20012.

Men många andra glesbygdskommuner har råkat ännu värre ut. Torsby har arbetat hårt för att bli ett centrum för skidåkare. Kommunens gymnasium är riksidrottsgymnasium för längdskidåkning och skidskytte och rekryterar elever från hela Sverige. Det finns knappast
någon kommun med endast 12000 invånare som har ett gymnasium med så många elever som Torsby.

   Sin ställning som skidcentrum har Torsby stärkt genom öppnandet av Torsby Ski Tunnel. Där kan skidåkare åka eller träna året runt. Torsby kan utvecklas till ett internationellt centrum för längdskidåkare och skidskyttar. Idrottsklubbar och landslag turas om att förlägga träning till Torsby. På sjukhuset i Torsby finns medicinsk kompetensen om idrottsmedicin och rehabilitering.
   Torsby har uträttat mycket för att vända utvecklingen!
   Det kan tilläggas att snötillgången är god även utanför snötunneln. Norra Värmland har fostrat några av Sveriges mest berömda längdskidåkare. Ett exempel är Thomas Wassberg.

   Men det kan vara så att det har dykt upp ett hot mot Torsby – från Stockholmsregionen, den region som expanderar mest av alla. Befolkningen där ökar med cirka 32000 per år. Det innebär att varje år slukas tre kommuner av Torsbys storlek. Där finns tydligen – på flera håll – planer på att bygga egna snötunnlar och kunna konkurrera med Torsby. Några allvarliga konkurrenter kan det inte bli, eftersom tillgången på snö utanför tunneln alltid kommer att bli begränsad. Och även om det finns snö, är det knappast lockande för turister att åka skidor i en stadsmiljö! Men Torsbys intäkter kan naggas i kanten, och det är illa nog med tanke på hur mycket denna lilla kommun har satsat.

Till sist: Kan inte Stockholmsregionen med sin exceptionella expansion visa lite solidaritet mot glesbygdskommunen Torsby, som kämpar för att överleva? Stockholm klarar sig utan snötunnlar. Eller är planerna ett led i försöket att få Vinter-OS till Stockholm?       

 

Inga kommentarer: