söndag 18 augusti 2013

Stolt över vårt VM-guld i friidrott?

Jag hoppas att de som inte kände stolthet, när Abeba Aregawi tog VM-guld i friidrott genom att vinna 1500 metersloppet, nu anklagas för rasism. För det var ju inte genom någon som helst hjälp av svensk friidrott eller andra svenska insatser, som hon lyckades vinna.
Så vad finns det som en svensk ska vara stolt över?
Men  svenska mediarapportörer från guldloppet kände tydligen viss stolthet och kunde hojta om "en triumf för svensk friidrott". I så fall en triumf som kommit som en skänk från ovan.
   En helt annan sak är att vissa anklagelser mot henne är ogrundade. Dit hör att hon gift sig för att få komma till Sverige och bli svensk medborgare. Hon har definitivt inte haft anledning att söka sig till Sverige av ekonomiska skäl, i varje fall efter det att hon blev friidrottsstjärna. Hon tjänar stora pengar i varje lopp hon ställer upp i. Och ganska säkert är det billigare att leva i Etiopien än i Sverige.
   Anklagelserna mot henne för att hon återvände till Etiopien för att träna inför VM är också obefogade. Hon vill ju träna 2000 meter över havet, och det är inte lätt att göra det i Sverige.
   Dessa påpekanden hindrar inte att vi rent allmänt kan ifrågasätta de många medborgarskapsbyten, som äger rum inför VM och OS och inte bara i friidrott. Det finns länder som medvetet erbjuder medborgarskap till världsstjärnor för att erhålla medaljer. Den verksamheten bör begränsas. Varje nations medaljer bör vara ett resultat av satsningar på idrotten i det egna landet!    

Inga kommentarer: