onsdag 28 augusti 2013

Att anfalla Syrien kan bli ett fiasko!

Enligt en anekdot sände Gud en gång en ängel till Syrien för att ta reda på hur människorna där hade det. Ängeln kom tillbaka -  svårt misshandlad av Syriens säkerhetspolis.
   Regimen i Syrien har hela tiden varit en vedervärdig diktatur. Men omvärlden har blundat. Assads pappa ställde till med ett blodbad, fullt jämförbart med det som har hänt nu. Och att Syrien har lagrat mängder av biokemiska stridsmedel har varit känt och tolererat.
   Orsaken till detta accepterande kan formuleras med ett enda ord: Stabilitet. Om regimen i Syrien faller, finns risk att kaos utbryter, och därför får Assad vara kvar.
  
   Men nu har förmodligen makthavarna  i Syrien använt kemiska stridsmedel med resultatet att kanske mer än 1000 oskyldiga människor, varav många var barn, dödades. Därmed har den "Röda Linje", som president Obama utfärdade överskridits och därför måste USA agera. Obama har stöd av länder som Frankrike och England,och just nu planeras militär vedergällning mot Syrien.
Brådskan är svår att förstå. FN-observatörerna har påbörjat sitt uppdrag att ta reda på vad som hänt. Varför inte avvakta tills de har rapporterat? (Hörde just på radion att parlamentsledamöter i England fått igenom det kravet)
   
Visst bör de som använt biokemiska vapen (de förbjöds efter första världskriget) bestraffas, men vedergällningsplanerna mot Assad kan bli ett misslyckande av flera skäl.
   Det kan stärka al Qaida och andra extrema islamistiska grupper i Syrien. Det var just det som inträffade, när USA gick in med hjälp till dem som försökte köra ut Sovjetunionen ur Afghanistan!
   Dessutom finns en risk att attacken mot Assad kan sprida sig. Assad kan skicka missiler mot Israel. (Där hamstrar människor gasmasker nu). Libanon är redan på gränsen till fullt inbördeskrig, och situationen i Jordanien är inte mycket bättre. Och hur reagerar dödsfienderna Iran och Saudiarabien?
Och glöm inte att de stater som vill slå till mot Assad inte är ute efter att avsätta honom. Det gäller att ge honom en lagom stark örfil. Den avvägningen är inte lätt att utföra!

Inga kommentarer: