lördag 17 augusti 2013

Är en majoritet i Egypten motståndare till islamism?


I dag var inte Egypten förstanyheten i Rapport – trots att förmodligen ytterligare flera hundra människor dött i stridigheterna. Kommer rapporteringen att bli något i stil med den från Syrien, d.v.s. att det oftast inte sägs någonting i tv-kanalernas nyhetsprogram?

   Västvärlden har varit enig i att fördöma den egyptiska militärens brutala våld. Däremot är inställningen till den avsatte presidenten Mohamed Morsi och hans Muslimska Brödraskap något kluven. Han blev ju president genom att få majoritet i en relativt demokratisk folkomröstning, men därefter råder det ingen tvekan att han har tillskansat sig ytterligare maktbefogenheter på ett otillbörligt sätt. Därtill kommer att Egypten under hans regim har rört sig mot accepterande av ytterligare islamisering, något som inte minst går ut över kvinnorna.

   Detta framkallade protester i Egypten. På nytt samlades människomassor på Tahrirtorget med krav på att han skulle avgå, inte minst för att han förlorat folkets förtroende.  Motkrafterna blev så omfattande att militären till sist ingrep och avsatte Morsi.

   Men är det sant att Morsi förlorat väljarnas förtroende?

   Det är lätt att få det intrycket av massiva demonstationer i framför allt Kairo. Men det finns många exempel på att storstadens radikalism inte alltid når ut i övriga landet. Det märktes redan under franska revolutionen då Paris hela tiden var betydligt radikalare är övriga landet.

   Och den opinionsundersökning som jag nämner i ett blogginlägg 13 juli tyder ju på att konservativ islamism har ett skrämmande stort stöd i Egypten: 81 procent vill att stening ska införas som straff för otrohet, 74 procent av egypterna vill införa sharialagar, endast 22 procent tycker att kvinnor ska ha rätt att skilja sig.

Så Morsi och hans Muslimska Brödraskap kan fortfarande ha ett stort stöd i Egypten!

 

 

    

  

Inga kommentarer: