fredag 9 augusti 2013

Osten är uppäten, Israel!

Det ska ju bli nya förhandlingar mellan Israel och palestinierna. Men förutsättningarna för att det ska bli en uppgörelse mellan parterna tycks vara sämre än någonsin. Kanske är det därför som Israel har mobiliserat sina beskickningar för att ge världen intryck av att Israel är beredd att göra stora eftergifter.
   Sålunda har Israels ambassadör i Expressen påpekat att Israel minsann frigivit  grova palestinska förbrytare, som egentligen borde sitta fortsatt inspärrade under många år.  Vi har gjort så, menar han, "för att visa vår goda vilja och underlätta att förhandlingarna verkligen kommer igång".
   Tyvärr kan detta endast uppfattas som ett försök att blanda bort korten och dölja det verkliga problemet. Det kan knappast finnas många iakttagare utanför konfliktområdet, som klagar över att Israel just nu inte släpper ut tillräckligt många palestinier! Den frågan kan knappast vara ett hinder för att få igång förhandlingarna. Det verkliga problemet är ett helt annat, och Israel tycks göra allt för att förvärra situationen. Det verkliga problemet är att det snart inte finns något att förhandla om  - eller som palestinierna säger, "Osten är uppäten!"
   På Västbanken, som Israel erövrade 1967, har fler och fler israeliska bosättare slagit sig ned. De har vuxit, så att det i dag handlar om flera medelstora städer. Trots att förhandlingarna med palestinierna ska inledas, fortsätter Israel in i det sista att godkänna nya bosättningar. Dessutom fattades häromdagen ett beslut att lämna ytterligare bidrag till en bosättning, som på grund av sitt läge inte har lockat tillräckligt många israeler.
   Att göra så nu tyder - tyvärr - på att Israel inte är särskilt intresserad av en uppgörelse. Många bosättare har åsikter som kan jämföras med islamisternas. De är ortodoxa judar och anser sig ha rätt slå sig ned på ockuperat mark ("Gud har gett oss det"), även om det innebär att palestinier fördrivs från sina hem.
   Västbanken ser idag helt annorlunda ut än vad den gjorde 1967. Det finns inte mycket kvar för palestinierna.
"Osten är snart uppäten".
  

Inga kommentarer: