lördag 24 augusti 2013

Kosovo 1990, Syrien 2013. Det var nervgasförgiftning!

Vad har Syrien och Kosovo gemensamt?
Mitt svar lyder: Båda har drabbats av nervgasförgiftning.
I Kosovo inträffade det 1990. Det började under mars månad och efter ett par dagar hade det inträffat fall i alla delar av det som nu är en självständig stat, men som då var en del av Jugoslavien.
 Under några dramatiska marsdagar  rådde full kalabalik i Kosovo. Cirka 4000 fall rapporterades under den månaden. I fortsättningen insjuknade inte lika många, men nya fall inträffade under resten av året.
Typiska symptom vid nervgasförgiftning är att det bildas fradga runt munnen, och att patienten får andningssymptom. Patienternas fradga finns det många vittnesuppgifter om från Kosovo. Andningsproblemen är dokumenterade av läkare. Uppgifterna från Syrien är ännu ofullständiga. I skrivande stund har inte FN-inspektörerna fått tillstånd av regimen att besöka den förort till Damaskus, där förgiftningen ägde rum. Men vittnen har berättat om patienters fradga. Och helt klart är att många drabbades av så stora svårigheter att andas att de dog. Och precis som i Kosovo kunde de drabbade i Syrien få våldsamma kramper och skakningar av kroppen.
   Den stora skillnaden mellan Kosovo och Syrien är att dödsfallen i Syrien ser ut att vara betydligt fler än i Kosovo. De som bär ansvaret för nervgasattacken i Damaskus-förorten tycks ha varit ute för att döda. I Kosovo handlade det snarare om att skrämma den albanska befolkningen - kanske till att få den att ge sig iväg.
I Kosovo lyckades regimen få omvärlden att tro att de sjuka inte blivit förgiftade utan drabbats av en gigantisk masshysteri.
Det kommer inte de ansvariga i Syrien att lyckas med...   

Inga kommentarer: