lördag 10 augusti 2013

Landsbygdsstödet - kassako för bönderna?

EU och Sverige (via skattebetalarna) bekostar ett stöd åt den svenska landsbygden, som under sex år har fått 36 miljarder kronor. Den ena halvan står Sverige för, den
 andra EU. Nu har en utredning kommit fram till att stödet i stort sett inte avsatt några synliga spår. Stödet har snarare blivit en extrainkomst för bönderna i Sverige.
   Nu är det dags för en ny sexårsperiod med utbetalningar av samma stöd. Självklart bör inriktningen förändras! Syftet med detta landsbygdsprogram är naturligtvis att göra det lättare för människor att bo och kunna försörja sig på landsbygden. Jordbruket kan knappast skapa ny sysselsättning. Jordbruksbefolkningen har minskat i mer än 100 år, medan gårdarna blivit större. Den utvecklingen kan knappast brytas.
Utredaren, Ewa Rabinowicz,  menar att det viktigaste är att "skapa bra förutsättningar för näringslivet i stort". I så fall har jag ett förslag som kommer att förbättra situationen både för näringsliv och landsbygdsbor: En kraftig satsning på bredbandsutbyggnad.
   Det behövs, eftersom de kommersiella krafterna inte räcker till. Det är inte lönsamt att på landsbygden satsa på bredbandsutbyggnad. Där har många människor också otillräcklig kapacitet i  både det gamla telenätet och i mobiltelefonen. Efterfrågan på fiber är stor.
   Post och Telestyrelsen har beräknat att det under 2013 och 2014 kostar cirka 2 miljarder för att klara av landsbygdens efterfrågan på bredband.
Det klara det EU-sponsrade landsbygdsstödet av!

Inga kommentarer: