tisdag 6 augusti 2013

Ingos arv

Göteborg har ett idrottsmuseum, som ligger i utkanten av sta´n, nämligen i Kviberg. Avståndet till centrum har dock inte hindrat många besökare att ta sig dit. Där finns nämligen Ingemar (Ingo) Johanssons prissamling. Det är den som de flesta vill titta på. Dyrgriparna är hans världsmästarbälte, som han fick när han knockade Floyd Pattersson, hans s.k. världsmästarringar och silvermedaljen från OS 1952. (det dröjde många år, innan han fick den!).
   Men nu är det mycket möjligt att idrottsmuseet förlorar  dessa rariteter. Tre av Ingos barn vill ha ut sin laglott. Det innebär att prissamlingen måste säljas. Den är säkert värd många dollar, i varje fall om den säljs i USA.
   Ingo hade sex barn. Jag minns att han blev pappa redan när han var mycket ung. Jag kommer också ihåg att tidningar skrev om att han försökte hjälpa en son att få ett proffskontrakt  i USA. Jag förmodar att det handlade om den son, som heter Tomas Johansson och som nu försöker medla mellan syskonen. Med sin hustru Birgit hade Ingemar två barn. Båda vill att prissamlingen skall stanna i Göteborg. Det vill också Tomas. Det är Ingos tre äldsta barn, som vill sälja. Säkert har de äldre barnen haft ringa kontakt med de yngre, vilket försvårat möjligheterna att komma överens.
   Ordföranden i den stiftelse som driver muséet heter Gunnar Larsson och han är bedrövad över att kunna förlora Ingemar Johansson-samlingen. "Vi har haft den känslan att det här har varit Ingemars egna tankar och vilja", säger han.
   Muséet har startat en insamling för att få ihop de 2,4 miljoner, som prissamlingen är försäkrad för.
Frågan är om det räcker...

Inga kommentarer: