fredag 9 augusti 2013

Drabbad av könssjukdom? Köp medicin på nätet!


Nej, det ska vi inte göra!
Det är sorgligt att det är möjligt att köpa antibiotika  på nätet. Det borde vara förbjudet att sälja, även om  leverantörerna framhåller att det de säljer är ”av högsta kvalitet” och levereras i ”diskret förpackning”.

Men kunderna tar tydligen lätt på detta. Här är ett exempel från nätet:

 "Var/Hur får man tag på antibiotika utan att behöva gå via läkare/apotek? Jag skulle vilja få tag på Doxyferm eller Azitromax men vill inte gå via läkare, ety åkomman jag kan tänkas ha är anmälningspliktig, och jag inte vill behöva berätta för vissa personer om den... *ähum* Förlåt. Jag menar förstås att min kompis vill ha tag på dessa läkemedel".

 Det är endast  en läkarundersökning, som kan ställa rätt diagnos och endast läkaren, som kan ordinera den för patienten lämpligaste medicinen. Att försöka lösa problemet på nätet är farligt. Det är inte alls säkert att rätt piller inhandlats. Det kan dessutom få allvarliga följder i framtiden. Bakterier i kroppen kan utveckla resistens, vilket kan drabba samma patient längre fram, t.ex. vid en operation.

Värst av allt är dock att köpare handlar på nätet för att slippa tala om att de kan ha smittat någon annan. Hur har de tänkt lösa det problemet? Hoppas de att ”det ska gå vägen”, att han/hon ”har klarat sig”? Då struntar de i att det är fullt möjligt att vara smittad utan att under lång tid utveckla symptom. Men längre fram kan den smittade drabbas hårt! Dessutom kan smittan spridas vidare.
   Därför är det viktigt att följa anmälningsplikten.

På lång sikt är denna näthandel ett hot mot oss alla. Den bidrar till att våra vanligaste antibiotika ej längre kan hjälpa oss.       

 

 

Inga kommentarer: