tisdag 4 februari 2014

Blir det möjligt köpa Smögenräkor nästa sommar?

När turister kommer till Smögen i Bohuslän, brukar de passa på att köpa räkor. Där har det – fram till nu – varit möjligt att komma över alldeles nyfångade räkor.
   Men idag har Världsnaturfonden (WWF) ”rödlistat” Smögens räkor, som egentligen bör kallas nordhavsräkor, för de finns ju inte bara utanför Smögen.
   Mot detta protesterar både fiskare och fiskförsäljare. De accepterar inte WWF:s motivering för beslutet. Det handlar, enligt WWF, om överfiskning och behovet av att säkra återväxten. Dessutom menar WWF att yrkesfiskarna slänger småräkor för att kunna fylla trålen helt full med stora räkor. Småräkorna dör, även om de kommer tillbaka till vattnet.
   Yrkesfiskarna tror inte på överfiskning och kan peka på att kvoterna har skurits ned och att tillgången på räkor blivit något bättre. Problemet med småräkorna är också på väg att lösas genom att maskorna i trålen blivit större. Småräkorna kan därigenom ”slinka ut”.
   WWF kan bara rekommendera, så tillsvidare går det att fortsätta fiska som tidigare.
De stora fiskhandlarna är helt beroende av att kunna sälja räkor. Om det blev stopp för den handeln skulle hälften av deras dagsintäkter försvinna.
Tyvärr är det nog så att WWF ha rätt i mycket av sin kritik. Räkbeståndet på den svenska västkusten har minskat, liksom det har gjort för de flesta andra fiskar. En följd av det är det inte finns så många bohuslänningar kvar som livnär sig på fiske. Själv föddes jag i ett fiskeläge i Bohuslän, där i stort sett alla vuxna män var fiskare. I dag sysslar knappast någon med det på heltid i mitt fiskeläge. Räkfisket finns kvar utanför Smögen och i Kosterfjorden.
Det sorgligaste minnet  av ett besök i Bohuslän 2012 upplevde jag i Kungshamn. Där hittade jag en ”Fiskebåtskyrkogård”. Där låg ett flertal stora båtar, som höll på att rosta sönder. På några hängde en skylt med en text, som höll på att bli svårläst: ”Till salu”. På en annan stod det: ”Att hyra”. Men vare sig ägarna ville sälja eller hyra ut, hade de gett upp.
  
Hur som helst, det blir säkert möjligt att köpa färska räkor i Smögen även nästa sommar!
 
WWF har också åsikter om hummerfisket – och det gjorde mig förbryllad. WWF avråder nämligen från köp av hummer med motiveringen att ”den är fångad i bur”.

Hur menar WWF att hummerfiske ska gå till?          

Inga kommentarer: