fredag 14 februari 2014

Nytt avslöjande av Ekoredaktionen! Hjältedåd?


Nu skryter Sveriges Radios Ekoredaktion på nytt över att ha gjort ett ”avslöjande”. I våras handlade det om den s.k. ”Saudi-affären”, d.v.s. projektet att bygga en vapenfabrik åt Saudiarabien. Ekot ville skapa intrycket att duktiga journalister på Ekot skulle ha lyckats gräva fram sanningen. Men i verkligheten rörde det sig om att en tjänsteman (en s.k. ”deep throat”), som arbetar någonstans inom regeringsbyråkratin, erbjudit Ekot att få ta del av hemligstämplade handlingar.

   Det nya ”avslöjandet” har gått till på samma sätt. Ekot har fått ta del av handlingar, som enligt Ekot tyder på att Sveriges ambassad i Schweiz stödjer ja-kampanjen i den kommande folkomröstningen, där väljarna ska ta ställning till om Schweiz ska köpa JAS-flygplan. Egentligen handlar det inte om att det är något fel på de svenska planen utan att Nej-kampanjen menar att det är onödigt att Schweiz lägger ned pengar på ett nytt stridsflygplan.

”Avslöjandet” väckte naturligtvis rabalder i både Sverige och Schweiz, och Ekot har rapporterat livlig om reaktionerna i Schweiz. Och naturligtvis är det illa om ”Sverige har lagt sig i” valrörelsen. Men vad har egentligen ambassaden gjort?

   Ambassader skall ju ta tillvara landets intressen. Dit hör också att om möjligt hjälpa svenska företag. I detta fall är det knappast fel, om ambassaden lämnar faktauppgifter till ja-kampanjen. Hur det verkligen förhåller sig, får vi knappast reda på. Men det Ekot gjort är inte ett journalistiskt hjältedåd, varken nu eller förra gången ”avslöjandet” kom!   

Inga kommentarer: