måndag 3 februari 2014

Åtala Syriens president för krigsförbrytelser!

För några veckor sedan kom det fasansfulla uppgifter om illgärningar, begångna av den syriska regimen. Tre före detta åklagare vid krigsförbrytartribunaler har undersökt tusentals fotografier och filer, som har sitt ursprung i den syriska regimen. Bilderna visar hur häktade personer dödats av säkerhetsstyrkor från mars 2011 till augusti förra året. De flesta av offren är unga män och många kroppar var utmärglade, blodiga och bar tecken på tortyr. Vissa saknade ögon, andra visade tecken på att ha strypts eller utsatts för elchocker.
Upptäckten ledde till krav på att Syriens president Bashar al-Assad borde åtalas vid Internationella brottmålsdomstolen(ICC – International Criminal Court).
Jag blev faktiskt förvånad. Jag trodde att åtal mot denne diktator och massmördare varit på gång sedan lång tid. För han har definitivt gjort sig skyldig till i stort sett alla brott, som ICC har behörighet att granska.
Kriget i Syrien började för nästan exakt tre år sedan. 26 januari 2011 startade en fredlig demonstration, inspirerad av händelserna i Egypten och Libanon. Det blev fler demonstrationer och tydligare krav på reformer, framför allt på demokrati och mänskliga rättigheter. Men al-Assad svarade demonstranterna med våld. Den ökända syriska säkerhetstjänsten öppnade eld. Flera fredliga demonstranter dog.
   Men demonstrationerna fortsatte; det hände att deltagare satte på sig liksvepningar för att visa att de misstänkte att de skulle dö. Och mycket riktigt: Al-Assad svarade på nytt med kulor och bråd död.
   Men oron i Syrien lade sig inte. Oppositionella röster hördes på fler håll i landet. I en by ledde det till en massaker på hela befolkningen.
Men var verkligen  al-Assad den ansvarige?
Redan under Nürnbergsrättegångarna 1946 mot överlevande nazister slogs två principer fast. ”Fotfolket” ska aldrig komma undan genom att säga ”jag lydde bara order”. Och de i toppen är i sista hand ansvariga för det som händer längre ned i hierarkin. Det är svårt att föreställa sig en stor massaker utan att al-Assad i varje fall haft kännedom om den och gett sitt tysta medgivande.
Nu har konflikten utvecklats till fullt inbördeskrig, och den syriska krigsmakten har visat en total hänsynslöshet i kraft av sin militära överlägsenhet. Flyget drar sig inte för att bomba rent civila mål som bostäder eller – än värre – sjukhus.
Nu använder al-Assad ett annat förbjudet vapen: att svälta ihjäl motståndaren. I några städer har överlevande människorna börjat äta gräs och gamla löv. Trots löften om att Röda Korset skulle få gå in med mat och medicin till civilbefolkningen vägrar regimen att släppa in någon hjälp.
  Så har vi det värsta av allt: Nervgasattacken! Användandet av krigsgaser förbjöds efter första världskriget. Men Syrien har lagrat upp stora mängder nervgas och också senapsgas. Al-Assad förnekade att regimen var boven i dramat, men gasattacken riktades mot ett rebellkontrollerat område. Avlyssnare i Väst anser sig ha bevis för att avsändaren var al-Assad.
Men också upprorsrörelsen har väl begått krigsförbrytelser?
Det stämmer, och det vore bra, om de skyldiga kunde straffas. Men det finns vissa skillnader. De upproriska har ju hela den varit i underläge, när det gäller vapen. De saknar t.ex. flyg och har aldrig kunnat beskjuta motståndaren från luften. Vidare består de av ett antal ganska oorganiserade grupper, som även krigar mot varandra. Vilka sitter i toppen? Vilka har rätt ge order? Syrien däremot har varit en organiserad stat med president, statsminister, en statsförvaltning och krigsmakt; alla har sina befogenheter. Och denna stat, medlem i FN, har åtagit sig att följa ett antal internationella avtal. Det är helt klart att Syrien har brutit mot många!
Det finns ingen anledning att vänta med att väcka åtal mot president Bashar al-Assad!



  

Inga kommentarer: