söndag 23 februari 2014

För mycket puss och kram i OS?


Med tanke på de många medaljerna för skidåkarna borde vi väl vara nöjda med resultatet. Men nog var det tråkigt att våra bästa kort  Charlotte Kalla och Marcus Hellner, inte kunde vara med och slåss om medaljerna på Tre- och Femmilen. Charlotte ställde upp men var chanslös; Marcus kom inte ens till start.
Båda två hade blivit förkylda.å
Kan det förklaras som ren otur?
I så fall var den mycket stor!
Det borde kunna krävas av den svenska lagledningen att den gjorde allt för att förhindra att de svenska deltagarna skulle drabbas av infektioner inför de viktigaste tävlingarna på fyra år. För det är ingen tvekan om att OS är det! Men redan inför första tävlingsdagen hade magsjuka brutit ut bland svenska skidåkare.
De svenska skidskyttarna blev ett stort fiasko. De avslutade OS 2014 med att vara i närheten av att bli jumbo i stafetten. De tycktes ha svårt att ta sig fram i skidspåret. Enligt en kommentator kunde det bero på en – infektion.
   Men värst av allt var det som drabbade Charlotte och Marcus. Herrarnas femmil betraktas som skidåkningens ”blå band”. Att vinna den ger högst prestige. Men Marcus kunde inte ens ställla uppt.    
Självklart är det svårt att undvika infektioner. Men mycket mer hade kunnat göras för att undvika smitta. Jag minns hur Brasilien under VM i fotboll i Sverige 1958 gjorde allt för att spelarna inte skulle få maginfektioner.  Ingen fick kliva in på en svensk restaurant och beställa mat! Med en lika sträng kontroll av matintag, borde magsjuka ha kunnat undvikas i Sotji.
   För att slippa förkylningar under OS bör naturligtvis svenska deltagare akta sig för närkontakt med människor, som kan vara infekterade. Men hade de verkligen blivit varnade?
Efter målgång passade olika länders deltagare på att gratulera varandra eller att helt enkelt hälsa på varandra med pussar och kramar. Bakterier och virus kunde utan problem infektera friska skidåkare!  
 Tråkigt!

     

Inga kommentarer: