torsdag 13 februari 2014

Vill du komma in gratis på museer? Flytta till Stockholm!


Socialdemokraterna har lovat att om partiet hamnar i regeringsställning, ska det bli fri entré till statliga museer. Det låter ju trevligt, men det finns en hake: Nästan alla statliga museer ligger i Stockholm. Och några av de få som inte gör det, fick kämpa hårt för att inte hamna i huvudstaden.
   Att ta bort entréavgifterna kommer att kosta cirka 80 miljoner kronor, och det kommer naturligtvis att glädja alla stockholmare. Men är det vettigt? Det gör onekligen huvudstaden än mer attraktiv. Där finns ett stort utbud av tjänster och aktiviteter. Inte minst ett stort antal museer, som i fortsättningen kommer att vara gratis. Glesbygdernas invånare saknar det mesta, och det som eventuellt finns är knappast gratis.
Vore det inte rimligare att lägga 80 miljoner på kulturstöd till glesbygden?
Ett alternativ skulle kunna vara att staten betalar entréavgifterna även för landets länsmuseer, samtidigt som det blir fri entré i Stockholm. Det skulle i varje fall ge Sverige utanför Stockholm en liten kompensation.
  

   

1 kommentar:

Öyvind självklart sa...

80 miljoner kronor som du ock jag måste betala med mer skatter eller mer inflation.. typiskt socialister (jag är kapitalist och liberalist och tycker skottpremie på socialister hade varit bra)