tisdag 4 februari 2014

Klokt låta pojke 12 år bli fotbollsproffs utomlands?


I dag finns det svenska hockeyspelare på landslagsnivå, som inte spelat en enda match i Sverige som seniorer. De försvann till Amerika och NHL, när de var omkring 15 år gamla. Vävningarna är ett otyg, som inte borde vara tillåtet. Barn rycks ur sin i allmänhet trygga miljö, och amerikaäventyret kan stå dem dyrt – om de misslyckas som spelare.
   Men det har alltid varit svårt att få tillstånd överenskommelser med National Hockey League, NHL. Där är man van vid att vara allenarådande och inte ta hänsyn till andra.
Då är det annorlunda inom fotbollens värld. Där finns ett världsförbund (FIFA), som ser till att inte storklubbar i jakten på talanger ger sig på barn.
Trodde jag – men hade fel!
I Göteborg finns en 12-årig pojke, som kanske kommer att lämna Göteborg och Sverige för att spela och träna fotboll i elitklubben Manchester City.
   Han är onekligen duktig och Manchester har haft ögonen på honom och har kommit med ett bud. Men Roger Gustafsson, IFK Göteborgs akademichef säger att det är omöjlig att förutsäga, hur bra fotbollsspelare en 12-åring kan bli. Han påpekar också att de utländska klubbarna i jakten på talanger går allt längre ned i åldrarna. ”Det blir som en cirkel… där någon klubb börjar gå ner i åldrarna och sen börjar nästa och nästa.”
   När föräldrar överväger, hur de ska göra, brukar ett argument vara ”detta är en chans som aldrig återkommer”!
Men ibland går det illa för dem som är omkring 15-16 år.
Och vad kan inte hända en 12-åring!?
Det enda rimliga är att FIFA agerar och försöker få överenskommelser om att de utländska uppköparna får vänta tills pojkarna och flickorna fyllt 18 år och blivit myndiga. Då har de i varje fall klarat av grundskolan.  


Inga kommentarer: