tisdag 18 februari 2014

Norska fiaskot, vallachefen och Zlatan


På text-tv såg jag igår kväll något som gjorde mig häpen. Det hade kommit uppgifter om att företag, som levererar valla till skidåkarna i OS, hade underlåtit att ge norrmännen de senaste nyheterna på grund av den norska överlägsenheten i skidspåren! Tanken skulle således ha varit att åstadkomma viss utjämning, vilket skulle göra tävlingarna mera spännande.
 Den norske vallachefen Knut Nystad skulle ha sagt att ”vi har fått bekräftat att det finns produkter som vi inte har tillgång till”.
.  Det hela föreföll att vara ett något för tidigt aprilskämt. Den norska vallaboden i OS- och VM-tävlingar har råd att köpa hur mycket som helst. Ingen annan har så mycket pengar. Inte skulle vallaföretagen riskera att förlora en så viktig kund genom att inte leverera de senaste nyheterna på vallafronten!
   Naturligtvis förnekar i dagens tidningar övriga vallabodar att anklagelsen är sann.
Enligt Expressen sa Knut Nystad också: ”Jag skulle önska att vi hade de bästa produkterna, så ge mig gärna det som Sverige har.”
   Men Expressen inleder sin artikel i ämnet med en tillspetsad mening: ”Norge hävdar att Sverige kan ha blåst dem – med hemliga vallaprodukter.”
Det hävdade i varje fall inte Nystad!
Ibland uttrycker sig våra kvällstidningar på ett sätt som ger intrycket att de är ute efter att skapa motsättningar mellan Sverige och Norge.
Är det lika illa i norska tidningar?
Våra kvällstidningar älskar att återge alla grodor som hoppar ur Petter Northugs mun. Uppenbarligen kontaktar de honom i hopp om att få en ny groda. Ofta lyckas de. Hans kommentar till de svenska framgångarna i herrstafetten var ju att med de perfekt vallade svenska skidorna "hade säkert Zlatan åkt bra”. Sveriges framgångar berodde således enbart på vallan.
   Berodde den norska motgångarna också enbart på vallan? Det är inte alla övertygade om. Och i början av OS var det ju stora skidframgångar - tre guld!  Vi anta att de svenska och norska skidorna var likvärdiga då. Sveriges medaljer i de loppen berodde således inte på att vi hade superöverlägsna skidor.
   De norska motgångarna inleddes den trettonde (!) februari med 10 km damer. Då var det annorlunda förutsättningar. Det var nästan sommartemperatur i luften, och spåren preparerades med salt. Nu gick det sämre för Norge, som dock fick brons. Sverige fick silver. Riktigt illa gick det för Norge nästa dag, då herrarna körde 15 km. Ingen norrman tog medalj, Sverige fick både silver och brons. Även denna dag var det varm. Några herrar åkte med bara ben.
Även under damstafetten var det varmt. Sverige vann och Norge blev bara femma. Under herrstafetten hade temperaturen i luften fallit. Norge blev fyra. Men de som körde etapperna 3 och fyra (Sundby och Petter) tycks ha haft hyfsade skidor. De åkte ganska jämt med svenskarna.
Av detta framgår således:
att Norges misslyckade med vallningen endast gällde de varma dagarna och
att Sverige tog medaljer även när Norge hade bra skidor.
Norge var inte ensamt om att misslyckas. Det var först i herrstafetten som Ryssland fick sin första medalj.
Har det varit några anklagelser mot ryske vallningschefen?  
Mitt tips:
Det kommer att gå bra för Norge i återstående skidtävlingar.
Sverige då? Jag är osäker, men tror att den stora utdelningen av medaljer är över.

Inga kommentarer: