onsdag 26 februari 2014

"Bo vid Vänern men räkna med översvämningar!"

Ja, så resonerar tydligen Vänerkommunerna.
För ungefär en månad sedan gick de ut med en gemensam debattartikel, i vilken de varnade för att klimatförändringar kunde leda till katastrofala översvämningar. Europavägen E18 kunde hamna under vatten. Även industrier kan drabbas, varigenom miljö och jobb hotas. Dessutom måste stora bostadsområden utrymmas. Samhället kan sluta fungera genom att el och telekommunikationer slås ut. Det värsta scenariot beräknas ge skadekostnader på tio miljarder kronor.
Vänerkommunerna kräver att staten tar över huvudansvaret för det som behöver göras och står för huvuddelen av kostnaderna. Dessutom kräver de att Vänern får större avtappningskapacitet.
   Den 25 februari hade SR:s Vetenskapsradio ett inslag, som inte blev lika uppmärksammat som Vänerkommunernas artikel: Vänern kommer att få sänkt ekologisk status på grund av att stränderna växer igen. Detta är ett problem som har varit känt i cirka 15 år. Nu är det så illa att om fem år kommer det inte att finnas kvar några öppna stränder i Vänern. Sly och småbuskar tar över alla Vänerns stränder. Igenväxningen har hela tiden accelererat!
Vad beror detta på?
Den huvudsakliga orsaken är att Vänerns vattennivå numera alltför sällan blir så hög att Vänerns vågor kan skölja bort begynnande växtlighet vid stränderna. Bäst av allt har varit, när högt vattenstånd inträffar under vintern och Vänern täckts av is, som effektivt skrapar bort det som börjat växa upp på stränderna. Innan Vänern började regleras, kunde Vänerns vattenstånd ligga flera meter över den nuvarande medelvattensnivån. Då fanns inga buskar eller annat sly utefter stränderna.
Det är omöjligt idag. Säsongen 2000-2001 var vattenståndet högt, men Vänerkommunerna drev igenom extra avtappningar.
Det bidrog till att vattenståndet 2002 var så lågt att den lilla Vänersjöfart, som fortfarande fanns kvar, hade svårt ta sig fram i farlederna.  
   Vänerkommunernas ”värsta katastrofscenario” är något som möjligen skulle kunna bli aktuellt – om cirka 50 år. Det finns alltså tid att förbereda sig. Vänerkommunerna har valt att presentera de prognoser som är mest nedslående. Det finns de som kommit fram till att klimatförändringarna (temperatur och nederbörd) inte alls blir så stora. Enligt en prognos blir det knappast någon ökning av nederbörden. Och om temperaturökningen under sommarhalvåret blir stor, kan vi också räkna med ökad avdunstning från Vänern.
   Om Vänerns stränder ska kunna räddas, får det inte bli några fler extra avtappningar!
   Jag skulle vilja ställa en fråga till Vänerkommunerna:
Om ni är så rädda för översvämningar, varför bygger ni då bostäder vid Vänerns stränder?
 I Karlstad annonserar bostadsbolag med stora rubriker:
”Bo vid Vänern!”
Det är säkert likadant i övriga kommuner!
Sven Halldin, professor i hydrologi, menar att det är fel att skylla översvämningar på klimatförändringar. I stället är det vi människor som gjort oss mer sårbara, bland annat genom fåfänga. Förr i tiden visste bönderna att man inte bygger hus på sankmark eller nära vatten. I dag är det attraktivt att bo nära sjöar och hav, och de dyraste husen ligger nära vatten. Där bodde förr de fattigaste.
Ett förslag till Vänerns kommuner:
Ni borde gemensamt organisera och finansiera mekaniskt borttagande av buskar och sly utefter Vänern. Varför inte anlita arbetslösa ungdomar under sommaren? Ni kan säkert få lönebidrag av staten!


Inga kommentarer: