lördag 15 februari 2014

Ska Charlotte Kalla eller damlaget få bragdguldet?

Charlotte Kallas presentation i dag var det mest fantastiska som jag har sett, när det gäller längdskidåkning! Helt enkelt otroligt!
Hon låg 26 sekunder efter de ledande tjejerna och lyckades hämta in allt och hade dessutom krafter över för att spurta förbi dem, trots att hon mötte en känd spurtspecialist. Kallas tyska motståndare har meriter som sprinter, men hon var helt chanslös!
   Charlotte Kalla måste vara en given kandidat till att få Svenska Dagbladets guldmedalj  "för årets främsta svenska idrottsbragd". Det hon gjorde måste ha varit en bragd!
   Men å andra sidan var det ju en lagtävling, och då bör väl guldet gå till laget? I så fall får samtliga fyra flickor var sin medalj.
   Det där kommer det säkert att bli diskussioner om, och strängt taget  har de redan börjat. De som kommenterat i tv-kanalerna har betonat att alla fyra förtjänar beröm. Det låter lite ansträngd, när Anna Haags  insats ska värderas. Hon gick ut som ledare, men låg 25 sekunder efter, när hon skulle lämna över till Kalla. Men nu får hon beröm för att ha insett sin begränsning och aktat sig för att "köra in i väggen", vilket kunde ha fått till följd att hon blivit än mer efter. Det där är ett rent antagande och definitivt inte "kalla fakta!
   Själv tycker jag det var fel att Anna Haag hamnade i den svenska OS-truppen. Hon har  presterat dåligt i de skidtävlingar hon ställde upp i den här säsongen. I SM gick det riktigt dåligt, så dåligt att hon inte fullföljde SM utan åkte hem. Det fanns flera lovande tjejer som presterat betydligt bättre, och som borde fått hennes plats. Hon fick följa med på sina gamla meriter, men det gick inte bättre, när hon debuterade i Sotji. Övriga deltagande svenskor åkte bättre än hon.
   Om  SvD väljer att ge bragdguldet till laget, så tycker jag därför att Anna Haag inte förtjänar att ha fått det. Å andra sidan skulle det se väldigt illa ut att ge det till övriga tre men utesluta henne. Det skulle uppfattas som ett hån och en bestraffning av henne.
Bäst är att ge det till endast till Charlotte Kalla; det var ändå hon som stod för bragden! Men jag inser att ändå många kommer att tycka att det är orättvist, inte minst för att Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén, som åkte före Anna Haag presterade bättre än vad som förväntades av dem.
Så hur man än kommer att göra, så finns det invändningar!


PS. Efter guldet i herrstafetten har det tillkommit ytterligare ett skäl till att Charlotte Kalla ensam får bragdguldet. För om damlaget får det, kommer säkert många att tycka att herrlaget förtjänade det lika mycket. Men ingen kan förneka att det var  Charlotte Kalla som stod för den stora bragden!

          

Inga kommentarer: