söndag 27 april 2014

"Alla som inte har ukrainskt blod skjuts eller deporteras!"


 Läget i Ukraina är fortfarande mycket oklart. I östra delen av landet fortsätter administrativa byggnader och polisstationer att vara ockuperade. Uppenbarligen har i varje fall en del av ockupanterna anknytning till Ryssland. I en stad intog beväpnade män fel hus, stadens opera, i stället för den avsedda fastigheten, där stadsförvaltningen höll till. En sådan miss skulle knappast stadens egna invånare ha gjort!

   Men uppenbarligen hyser många människor i östra Ukraina misstro mot regeringen i Kijev. De tror att där härjar nazister och andra våldsverkare, som älskar att ge sig på de fåtaliga ryskspråkiga, som fortfarande finns kvar. Helt ogenerat äger homosexuella orgier rum på gator och torg.

Denna bild om hur det ser ut i västra Ukraina kommer från ryskspråkiga tv-stationer. Det är så falskt, så överdrivet att det är märkligt att människor kan tro på det.

Men det gör de! En journalist, som bland annat skriver för Radio Free Europe, rapporterade i förra veckan från besök i östra Ukraina. En kvinna ville tala med honom och försökte övertyga honom om att parlamentet i Ukraina har antagit en låg, som innebär att invånare som saknar ukrainskt blod i sina ådror antingen skall fördrivas eller skjutas till döds. Hon var övertygad om att detta var sant!

    Vi vet att tv-tittare i Ryssland litar på de ryska tv-kanalerna, trots att de numera är hårt styrda av Putin. De ukrainare som har ryska som modersmål ser också på de stora ryska kanalerna och får en helt felaktig bild om vad som händer i landet.

   En förklaring till att den skrämda kvinnan trodde att hon riskerade bli skjuten för avsaknaden av ukrainskt blod kan vara att hon saknar kunskaper om grundläggande fakta. Det finns inget specifikt ukrainskt blod.

Lögnpropagandan har sina största framgångar bland oupplysta människor.        

Inga kommentarer: