fredag 11 april 2014

Snuset och Anders Borg.




Anders Borg betraktades ju för bara något år sedan som Europas skickligaste finansminister.

Men i en fråga har han gjort en dundertabbe, som trots att det handlar om struntsummor, kan stå honom dyrt. Det gäller snuset eller snarare vad snuset ska kosta konsumenten.

    När svenska regeringar behöver höja skatterna har de alltid haft en benägenhet att utropa ”vin, sprit och tobak”. De brukar motivera skattehöjningen på dessa varor med att det är viktigt för vår hälsa att vi dricker, röker och snusar mindre. Men nu ville Anders öka skatten på snus kraftigt men nöja sig med en blygsam höjning av priset på cigaretterna. Den enda förklaringen på detta tycks vara att han lyssnat på cigarettlobbyisterna, som hävdat att smugglingen kommer att öka dramatiskt, om priset på cigaretter ökar kraftigt.

    Hans förslag är pinsamt för Sverige, eftersom vi länge har försökt få världen att förstå, att rökning är mycket farligare än att ta en prilla, och att världen skulle må mycket bättre, om rökarna fimpade cigaretten och i stället lade in en prilla. Anders förslag innebär ju att gå i rakt motsatt riktning.

   Naturligtvis reagerade socialdemokraterna genom att komma med ett motförslag: Cigaretterna och snuset ska få samma prishöjning. Det kommer inte, enligt S, att ge staten sämre intäkter än de Anders Borg räknat med.

Han har helt säkert retat upp Sveriges många snusare. Nu pustar de ut i hopp om att riksdagen kommer att föredra socialdemokraternas förslag. Och så måste det väl bli, för Sverigedemokraterna, som har många snusare, kommer säkert att rösta på det.

   Men det värsta för Anders Borg är nog att en och annan kommer att ha kvar i minnet Anders Borgs tabbe, när det är dags för riksdagsvalet i höst.           

 

 

Inga kommentarer: