tisdag 29 april 2014

Buden från Pfizer och Scania: Arma Sverige!


Det var inget falskt rykte! Pfizer har lagt ett bud på AstraZeneca (AZ). Om det förverkligas är risken stor att det sista av det tidigare så framgångsrika läkemedelsföretaget Astra försvinner från Sverige. Det blir ett hårt slag för Södertälje, men också för Göteborg och Mölndal.

    När aktieägare ska ta ställning till att säga ja eller nej till uppköpserbjudanden, går det inte att begära att de ska tänka på vad det kan betyda för Sverige på lång sikt.  De tänker naturligtvis på vad det innebär för dem som aktieägare. Och då kan det vara mycket lockande att säga ja! Aktiekursen för AZ har rusat i höjden på Stockholmsbörsen. Uppköpare sockrar ofta sina bud. Eftersom jag själv har aktier i AZ har jag blivit ett antal hundralappar rikare i dag.    

   Även Volkswagens bud på Scania är attraktivt för aktieägarna; så attraktivt att Volkswagen förmodligen uppnår sitt mål, att äga 90 % av aktierna i Scania. Då försvinner Scanias huvudkontor i Södertälje – och på sikt mycket annat. Kanske kommer Scania i Södertälje att endast bestå av verkstadsgolven, där man skruvar ihop blivande lastbilar. Utvecklingsarbete, marknadsföring, mm bedrivs hos Volkswagen i Tyskland. Vad innebär det för sysselsättningen i Södertälje?

   Pfizer säger öppet vad företaget är ute efter, nämligen att åstadkomma samordningsfördelar. Det åstadkoms genom att koncentrera verksamheter, t.ex. forskning. Pfizer har kontaktat regeringen i London och försökt övertyga den om att Storbritannien uppnår stora fördelar om Pfizer får köpa AZ. När jag sitter och skriver det här, finns inga uppgifter om att Pfizer vänt sig till regeringen i Stockholm för att påtala fördelar för Sverige av ett köp... Det är lätt att förstå!

   Som jag påtalat i tidigare inlägg, ödelade Pfizer ett annat svenskt läkemedelsbolag, nämligen Pharmacia, som visserligen redan var på fallrepet på grund av en misslyckad sammanslagning med ett amerikanskt företag. Men Pfizer köpte det som fanns kvar, och det ledde till att nu – i stort sett – ingenting finns kvar.     

Inga kommentarer: