onsdag 23 april 2014

Tolkarna i Afghanistan: Skam för Sverige!


I Afghanistan riskerar alla, som på något sätt samarbetat med västerlänningar att dödas av talibanerna, som betraktar allt sådant samarbete som förräderi. Därför väckte det stor uppmärksamhet, när det visade sig att afghanistanska tolkar, som anställts av den svenska försvarsmakten, och som nu utsattes för hot från talibaner, inte skulle få uppehållstillstånd i Sverige.

I december 2013 föreföll det som försvarsmakten ändrat sig. Tolkarna, sades det, skulle få komma till Sverige. Nu verkade allt vara frid och fröjd.

Men så var det inte. Nu heter det att tolkar, som slutat vara tolkar, inte får uppehållstillstånd.

    Det kan ju vid en ytlig betraktelse förefalla vara en rimlig linje. Den som av någon anledning har sagt upp sig för att ägna sig åt något annat ska väl inte Sverige ha ansvaret för? Och om de ändå vill till Sverige får de väl göra som alla andra, d.v.s. ta sig till Sverige och där lämna in en asylansökan.

  Men den som tänker så, har försummat att ta hänsyn till situationen i Afghanistan. Om talibaner får klart för sig att en f.d. tolk arbetat för svenska soldater (de betraktas som ockupanter) hjälper det inte att tolken ej längre är tolk. Han är ju en förrädare!

I just den situationen har ett antal f.d. tolkar hamnat. Det borde vara alldeles självklart att Sverige ska tacka för det värdefulla arbete (ibland under livsfara), som de utfört för svensk militär.

   Värst av allt är de felaktiga råd, som några av dem fått, nämligen att åka till svensk ambassad i ett grannland till Afghanistan och där söka asyl. Det innebär att de under färden till ambassaden utsätter sig för livsfara. De skulle ta med sig dokument, som kunde styrka att de varit anställda som tolkar. När som helst under bilresan kunde de bli stoppade av talibaner eller poliser i allians med talibaner, och bli avrättade på grund av uppgifterna i dokumenten. Och väl framme vid den där svenska ambassaden hade de fått beskedet att asylansökan måste lämnas in i Sverige! Svenska ambassader kan inte göra något åt det.

Kan verkligen de svenska rådgivarna ha varit okunniga om det?



Det är bara att hoppas att den nya uppmärksamhet detta ärende fått nu leder till att samtliga tolkar ges uppehållstillstånd!      

Inga kommentarer: