tisdag 22 april 2014

Rädda oss från Feministiskt initiativs skolpolitik!

Det har uppstått viss oro bland de rödgröna för att Gudrun Schymans parti, Feministiskt initiativ (FI), haft vissa framgångar i opinionsundersökningarna. Hon lär inte komma in i riksdagen, men hon stjäl ju röster från de rödgröna och kan därför hota de rödgrönas valseger, så att Fredrik Reinfeldt blir kvar som statsminister.
   Den ökade uppmärksamheten för FI ledde till att Expressen 19/4 tittade närmre på FI:s partiprogram. Tidningen koncentrerade sig på vad de vill göra med skolan. Ett bra beslut, för där finns mycket anmärkningsvärt att begrunda.
   När det gäller grundskolan har FI 29 mål. Det första innebär att skolan skall anlägga ett "obligatoriskt könsmaktsperspektiv". Det innebär att alla elever skall tvingas att studera något som endast är en hypotes, som dessutom utsatts för en förödande kritik.
   När Sovjetunionen och dess vasallstater i Central- och Östeuropa fortfarande existerade, hade jag kontakt med många f.d. elever. De hade alla tvingats läsa kurser i marxism. De menade att de under de lektionerna aldrig hade lärt sig någonting, framför allt för att lektionerna varit så tråkiga. Samma resultat blir det säkert, om Gudrun Schyman får som hon vill. 
Men FI för fram fler obligatoriska perspektiv: funktionalitets-, hbtq- och antirasism.
Det blir mycket att hålla reda på! Och hur hinna med allt? Det skall vara max sex timmars skoldag!
Mål 2: Det ska finnas inslag av "normkritisk pedagogik". Det får mig att minnas diverse hugskott som forna Skolöverstyrelen eller pedagoger från universiten försökte pracka på skolan.
Mål fyra betonar vikten av "feministiskt självförsvar". Ska pojkarna vara med?
Ett annat mål handlar om icke-våld. Men ingår det inte visst våld i självförsvar?
   Det ska vara 20 elever i varje klass. (Menar man inte max 20 elever?) Svenska skolor har redan färre elever i klassen än vad det är i de flesta andra länder.
Det ska inte finnas betyg eller läxor! Däremot ska det finnas massor av sjuksköterskor och kuratorer samt "diskrimineringskontaktpersoner".
Mycket av detta skulle kosta en stor mängd pengar. Att avskaffa betyg och läxor är naturligtvis rena galenskapen, och FI har tydligen ingen kontakt med verkligheten i skolan. Jag tröstar mig med att FI inte har en chans att genomföra sitt program, även om partiet lyckas ta sig in i riksdagen. Men så slår det mig att mycket av FI:s program var gångbart under flumpedagogernas glansdagar - till och med skolministrar kunde uttrycka sig som Schyman!
Tänk om pendeln svänger tillbaka igen!
   Expressen gav också några exempel på vad FI vill göra utanför skolvärlden. Det skall finnas ett jämställdhetsdepartement och en jämställdhetsmyndighet, som skall granska andra myndigheter. Värst av allt är ett förslag om att gemensam vårdnad inte får förekomma om det finns "substantiella tecken på våld och övergrepp". Skulle kvinnor få ensam vårdnad genom att utan bevis anklaga pappan? I så fall är det ett hot mot rättssäkerheten för män. 
Expressen har nog rätt i att FI snarare är kvinnors parti än jämställdhetens.   
  
  

Inga kommentarer: