söndag 6 april 2014

Har manliga egenskaper orsakat fotbollsvåldet?


Kommer någon ihåg den diskussion som uppstod kring ett yttrande från dåvarande ordföranden i Kvinnojourernas Riksförbund – hon som sa att ”männen är djur”? Dom som jobbar på kvinnojourerna gör helt säkert ett fantastiskt jobb – men de högre upp i organisationen exploderar ibland i ett manshat, som bör jämställas med rasism.  Männen  beskrivs som inte bara våldsamma. De är ”onda”, ”hänsynslösa”; de ljuger inför barnen eller vid tvister inför domstolar. Kvinnan däremot är god, hon ljuger aldrig eftersom hennes ”omsorgstänkande” förhindrar henne att göra så.  

   Nu har företrädare för Kvinno- och tjejjourerna hoppat in i debatten om fotbollsvåldet och deklarerat att våldet är ”männens våld”; det är ju inte ” fotbollar, läktare eller idrotter” som slåss med varandra” utan män. Det är således mannens egenskaper som är orsaken till huliganvåldet – och det kan tyckas vara en möjlig förklaring. De menar också att spelreglerna inom fotbollen ”är satta efter manliga principer och beteenden” – och då blir det något svårare att förstå vad de menar. Skulle t.ex. offside-regeln vara uttryck för ”manliga principer”? Eller att det blir ”straff”, om en försvarare stoppar en boll inom straffområdet?

Än viktigare är att deras förklaringsmodell inte alls besvarar frågan varför våldet är så koncentrerat till storstadsregionerna och inom dem framför allt till Stockholm. Expressen har försökt att ta reda på boendeorten för de individer  som fått förbud att gå på hemmaarenans matcher. Stockholmsdominansen är större vad som motsvaras av befolkningens storlek i stockholmsregionen.

Hur förklara detta? Är storstadsmännen och i synnerhet stockholmsmännen ondare än övriga män?

Knappast!

Det måste finnas andra förklaringar, och jag har tidigare nämnt att en kan vara att klubbarna i Stockholm har förlorat kontrollen över sina supporterklubbar.  

Tjejjour-författarna avslutar med att uttrycka sin stolthet över att vara en del av ett värdegrundsarbete inom AIK ”för att skapa en fotboll för alla…Ett gott exempel fler klubbar borde ta efter”.

Tja, inte har ni åstadkommit mycket! Fortfarande säljer AIK tröjor, på vilka det står ”hata, hata, hata Göteborg”. Och i matchen förra veckan mot Göteborg blev det både bråk och slagord mot Djurgården.

Skulle AIK vara ett föredöme i kampen mot våldet inom fotbollen?

Helt fantastiskt!  

Inga kommentarer: