fredag 11 april 2014

TV4:s dråpslag mot Sverige.

TV4:s beslut att lägga ned samtliga lokala stationer och koncentrera verksamheten kommer naturligtvis att i första hand drabba de delar av Sverige som ligger utanför storstadsregionerna. I skrivande stund är det något oklart, hur det var möjligt för TV4 att ta detta steg.

   Bibehållna lokaltv-sändningar har fram till nu varit en förutsättning för att TV4 skulle få fortsatt sändningstillstånd. Men nu togs det kravet bort, och TV4 reagerade direkt genom att annonsera nedläggning av hela rubbet. Det är ganska naturligt att misstankar uppstår om att det var regeringen som godkände det beslutet.

Men varför gjorde den det?

   Lokaltv-sändningarna spelade en viktig roll, när TV4 godkändes som den första reklamfinansierade kanalen, som sände programmen från Sverige. Från början var det meningen att den nya kanalen INTE skulle ligga i Stockholm utan i en annan svensk stad. Där skulle riksprogram göras och sändas. Övriga nordiska länder har en sådan kanal utanför huvudstaden. Det borde också Sverige klara av. Hur det gick till, när det beslutet inte realiserades, är fortfarande något oklart, men viss roll spelade TV4:s försäkringar om man verkligen skulle satsa på lokala stationer runt om i landet. Nu försvinner samtliga…

   Liknande koncentrationsbeslut har ju fattats av SVT. Bevakningen av vad som händer i glesbygdsSverige kommer att reduceras kraftigt. Uppmärksamheten kommer att än mer koncentreras till storstadsregionerna. Risk finns att framtidens beslutsfattare kommer att vara okunniga om stora delar av Sverige.

   I förlängningen kan detta bli ett hot mot demokratin, som för att fungera kräver att samhällsmedborgarna är väl informerade om vad som händer i vårt land.

 

TV4, som hade en ett stort överskott i sin budget för 2013, menar trots det att lokal-tv inte är tillräckligt lönsamt och framhåller att samma tendenser finns inom tidningsvärlden. Det är ett resonemang som verkligen kan ifrågasättas! Ett faktum är ju att många dagstidningar, som är den enda eller den största tidningen i medelstora eller mindre städer, ofta har bra ekonomi. Massor av opinionsundersökningar pekar på att tidningsläsare i första hand vill ha lokala nyheter. ”Rikstidningar” som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet går betydligt sämre.          

Det enda vettiga vore att staten/regeringen plockade fram hotet om att dra in sändningstillståndet för TV4, om inte samtliga lokala stationer får vara kvar.

Men tyvärr, det kommer inte att ske. SVT och TV4 kommer att fortsätta på den inslagna vägen.

 

Inga kommentarer: