lördag 5 april 2014

Girigheten i Göteborg


Det går dåligt för AB Volvo, företaget som bland annat tillverkar lastbilar men INTE personbilar. Det måste sparas och minst 4400 anställda förlorar sina jobb.

   När Volvo höll bolagsstämma betonades på nytt sparbehovet, till och med genom att närvarande aktieägare som förplägnad endast fick några ynkliga korvbitar.

  Men så vändas allt uppochned.  Valberedningen fick ordet och framhöll att Volvos styrelse har alldeles för låga arvoden. De måste höjas med 20-30 procent! Det är nödvändigt, om Volvo ska få kompetent folk i styrelsen! Utomlands är nämligen arvodena betydligt högre.

Därför måste ordföranden i Volvos styrelse, Carl Henrik Svanberg i fortsättningen få 3,25 miljoner kronor i arvode.

   Mot detta protesterades det, och ingen tvekan om att e flesta aktieägare tycker att det är bedrövligt. Men några få storägare (t.ex. Industrivärden) äger så många aktier att de vinner alla omröstningar.

  När höjningen klubbats igenom, reste sig en stor del av publiken och lämnade mötet.  

De protesterade mot att Volvoledningen öppet säger att ”alla måste spara, men inte vi”.

   Motiveringen för miljonerna till styrelsen är något märklig. Det går ju inte att avgöra, om det blir omöjligt hitta en tillräckligt kompetent ersättare till ordföranden Carl Henrik Svanberg förrän han deklarerat han skall avgå och Volvo börjat leta efter hans ersättare. För det är väl inte så att han har ett sådant välbetalt jobb på gång utomlands?

   Även fackföreningarna protesterade och uppmanade Svanberg att avstå från sitt höjda arvode. De betonade att ilskan inom Volvo är stor. Många förlorar sina jobb, det ska sparas på allt – men ledningen inte bara slipper – de ska även ha mer! Det blir svårt för Volvoanställda att acceptera indragen svångrem, om samtidigt toppskiktet tillåts fortsätta att berika sig.

Volvos styrelse har skämt ut sig!  

Inga kommentarer: