tisdag 29 april 2014

SVT: För många partiledardueller!




I går var det en ny duell i SVT:s Aktuellt mellan Fredrik Reinfeldt och ”utmanaren” Stefan Löfven. Än en gång var det ett upplägg, som har likheter med en boxningsmatch på mycket hög nivå. Mästaren (Fredrik) skulle möta utmanaren (Stefan). SVT hade påannonserat matchen i god tid, innan den började. Tittare fick se, hur de ”värmde upp” inför matchen.  I riktig boxning är det tre domare, som avgör vem som vunnit, om inte någon av boxarna har slagit knock-out på den andre. I duellerna mellan Stefan och Fredrik brukar Aftonbladet och Expressen dagen efter med hjälp av opinionsundersökningar tala om vem som vunnit.

   Frågan är om inte tittarna har fått nog av alla dessa partiledardueller. Det handlar ju inte om någon riktig debatt. Båda parter upprepar sina väl kända ståndpunkter. Om den ene attackerar genom att ställa frågor till den andra, blir det sällan något riktigt svar. I stället blir det en upprepning av ståndpunkter, som tittarna redan fått höra. Eller också svarar den attackerade med en motfråga, som det ej heller blir något svar på.

    En anledning till de många partiduellerna just nu är det kommande EU-valet. Men gårdagens duell handlade ju till största delen om den kommande statsbudgeten. Duellanterna fajtades om utgifterna för den svenska skolan; om behovet av att göra klasserna mindre, att få tag på fler bra lärare – och så vidare.

Vad har detta med EU-valet att göra?  

Tacksam om SVT skulle kunna dra ned på duellerna. Att i varje fall inte lägga in dem i Aktuellt, i synnerhet när man satt sig ned för att få reda på vad som hänt ute i världen!

Inga kommentarer: