måndag 17 juni 2013

Ska vi tillåta dueller med pistol och värja?

"Förbjud (proffs)boxning!" skrev jag i ett inlägg 17 juni. Ett argument, som nu förs fram av proffsboxningens vänner, lyder att utövarna är vuxna människor, medvetna om riskerna.

   Men om vi ska resonera så, borde vi i konsekvensens namn tillåta dueller med pistol och värja. Pistolduellerna innebar ju att duellanterna med ryggarna mot varandra skulle börja gå visst antal steg, vända sig om och skjuta. Inte i första hand för att döda utan för att såra motståndaren och själv undgå att träffas. Men naturligtvis dog duellanter ibland, även om läkare fanns på plats. Men nog var alla medvetna om riskerna!
   Det sägs också att vi måste tillåta proffsboxning, eftersom den är tillåten i andra länder, och att förbud leder till att svenska proffs måste åka utomlands för att boxas.
   Också det är ett märkligt resonemang. I andra sammanhang drar vi oss inte för att förbjuda det som är tillåtet i andra länder. Vi var första land, som förbjöd barnaga, och det ledde inte till att svenska föräldrar flyttade utomland för att kunna fortsätta slå sina barn. Däremot kan det svenska förbudet ha inspirerat andra länder att förbjuda aga.

Inga kommentarer: