lördag 8 juni 2013

Rädda Norrland innan det är för sent!



1952 bodde det 128. 000 människor längs Ångermanälvens vindlande dalgångar. I år endast 63.000.

I dag utgör Norrland endast 9 procent av Sveriges befolkning. Snart är norrlänningarna i riksdagen för få för att kunna tillvarata Norrlands intressen.

I dag går Norrlandsförbundet därför ut med ett nödrop på DN Debatt. ”Nationell insats krävs för att stoppa avfolkningen i norr”. ”Om några decennier kan flera samhällen vara helt tömda på människor.”

Norrlandsförbundet påtalar att i dag bor drygt två miljoner människor i Stockholms län. Om 20 år kan det vara tre miljoner. I Norrland finns 1,2 miljoner och de blir färre, om inget görs.

Befolkningsökningen i Stockholm har överträffat prognoserna och är bland de snabbaste i Europa. Norrlandsförbundet påpekar att det krävs enorma investeringar i bostäder, vägar, kommunikationer, mm för att klara trycket från den växande befolkningen. Stockholm kan ha nått sitt kapacitetstak .

Många norrlänningar som flyttar till Stockholm, skulle inte gjort det, om det funnits ”likvärdiga arbetsmöjligheter” hemma. Därför ” vore det i många fall bättre att flytta jobben än att flytta människorna.”

Därmed berör Norrlandsförbundet en fråga som jag ofta påtalat: Att nya ämbetsverk oftast placeras i Stockholm, trots att det strider mot tidigare riksdagsbeslut.

Norrlandsförbundet hävdar att det är nödvändigt att dämpa Stockholms befolkningsökning och tror att detta kan ske i samverkan med Stockholm. Men det senare tvivlar jag på…

Norrlandsförbundet kräver också att ”en betydligt större del av avkastningen av Norrlands naturtillgångar återinvesteras i just Norrland”.
   Det är ett rimligt krav! Världens billigaste gruvor ligger inte i Kongo eller i andra utvecklingsländer – utan i Sverige. Jag syftar på den avgift som gruvföretaget får betala staten för rätten att driva gruvan.

Och vi borde som Norge låta kommunerna i norr få viss ersättning för den el vi får från de norrländska vattenkraftverken.

Till sist: Det är bråttom! Om tio till femton år kan det vara för sent!



Inga kommentarer: