söndag 16 juni 2013

Tant Maud och farbror Eskil


Nu är det hög tid att Annie Lööf kastar in handduken och avgår! Hon har kört centerpartiet i botten, och risken är stor att botten går ur.

Det gick snett för henne från början. Valet av henne till partiledare byggde till stor del på tanken att en ung snygg tjej skulle locka till sig väljare efter tant Maud. Men det blev inte så, vilket kan bero på att traditionella centerväljare ändå föredrog en tant.
   När Annie dessutom visade sig ha svårt att svara klart och konkret på frågor utan lämnade från sig politiskt snömosbludder, väckte hon irritation.
   Sen kom katastrof 1: idéprogrammet som bland annat föreslog månggifte. Det var ju ett resultat av flirten med ”Stureplanscentern”, och det är avgrundsstora skillnader mellan den och centerns traditionella väljare. (sen är det en annan sak att idéprogrammakarna inte har en aning om vad månggifte (polygami) innebär; att det är ett naturligt inslag i kulturer med kvinnoöverskott). Annie fick backa och centern rasade till nya bottennoteringar i opinionsundersökningarna.

Som grädde på moset kom katastrof 2: Hon har prickats av konstitutionsutskottet och blir det även i riksdagen. Det gäller den pinsamma historien om att Näringsdepartementet inte lämnade ut handlingar om en departementsfest till Aftonbladet. Tidningen fick vänta i tre dagar på dem, men då hade i stället Ekot och TT fått dem, trots att ingen av de redaktionerna bett om dem!
   Än värre är att hon har lämnat felaktiga uppgifter till KU. Eller uttryckt på ett annat sätt: Hon har ljugit.
   Så Annie bör avgå. Strängt tagit har hon nu fått ett bra tillfälle att göra det. Genom att hänvisa till att hon blivit prickad av KU, behöver hennes övriga tillkortakommanden inte beröras.

Hennes efterträdare är lika självklar: Eskil Erlandsson. Med honom som partiledare skulle traditionella centerväljare känna sig trygga. Och de finns inte bara på landsbygden. Visserligen minskar befolkningen där, men mångåriga opinionsundersökningar visar att det dröjer innan traditionella centerväljare byter parti. Så med farbror Eskil som partiledare kan centern få tillräckligt många att stödja partiet, varigenom partiet blir kvar i riksdagen. Dessutom har han vunnit respekt utanför centern genom att som ende EU-minister acceptera att fisket anpassas till tillgången på fisk.
Och inte är det en nackdel för honom att han blivit en kändis, som fått sommarprata i radion…

Inga kommentarer: