torsdag 6 juni 2013

"Pretty woman" i Pajala

Pajala är en kommun med glesbygdskommunernas alla problem. Men så hände något som plötsligt tycktes kunna vända utvecklingen. Northland Resources, ett kanadensiskt företag, kom fram till att det lönade sig att börja bryta malm, som fanns under en myr i Pajala. Gruvan behövde inte bara gruvarbetare utan även tjänstemän. Dessutom började Pajalas affärer, restauranter och annan service få ett växande kundunderlag och därmed kunna nyanställa. Plötsligt såg framtiden ljus ut för Pajala.

Men Northland Resources visade sig inte ha kapital för att genomföra projektet. Plötsligt höll det på att kollapsa och Pajalas ljusnande framtid att grusas.

Då gick ett konsortium bestående av Folksam, Metso, Norrskenet och Peab in och lovade investera tillsammans 100 miljoner dollar i Northlands obligationer. LKAB fanns med i uppgörelsen genom sitt delägda riskkapitalbolag Norrskenet.

Pajalaborna drog en suck av lättnad. Gruvprojektet var tryggat liksom framtidsutsikterna.

Trodde man.

Dom som sett filmen "Pretty woman" minns säkert att den ene huvudpersonen drev ett lönsamt företag, vars syfte var att köpa företag, som hotades av konkurs. Därefter styckade han dem och sålde dem bit för bit. Det tjänade han stora pengar på.

Den affärsidén har drabbat Pajala genom den amerikanska hedgefonden Elliot management, som agerat för att framtvinga en konkurs och sedan tillämpa taktiken i "Pretty woman".

Det kan innebära att förhoppningarna i Pajala definitivt grusas! En amerikansk kapitalist, som ser en möjlighet att berika sig, struntar alltså i att det kan leda till ett dråpslag mot en svensk glesbygdskommun.

Vet hut!

Inga kommentarer: