torsdag 13 juni 2013

GUBBSLEM

I går hade ledarsidan i Aftonbladet en stor rubrik:
”Mer gubbslem med M-politik.”

”M” syftar naturligtvis på moderaterna.

Jag har noterat att ordet ”gubbslem” allt oftare används som skällsord på män, som uppnått mogen ålder men som sagt eller gjort något klandervärt gentemot kvinnor.

Men vad har det att göra med moderaterna? Jag började läsa ledaren i Aftonbladet.

Den handlade helt enkelt om den encelliga alg, som fått namnet gubbslem. Den har blivit allt vanligare i våra insjöar. Den exploderar vid beröring ”och skickar ut slemmiga trådar, som fastnar på den mänskliga huden”.

Nu används alltså det ordet som skällsord på män. Så skedde på Grävande Journalisters årliga seminarium i Göteborg. Maria Sveland var inbjuden och tyckte att hon blivit förlöjligad av bland andra Janne Josefsson. Till sist går en kvinna fram till scenen, sliter tag i en mikrofon och vänder sig till publiken:

Tycker ni det är okej att Maria Sveland bjuds in för att under en timme förnedras av tre gubbslem?

Det var dock vid Fröken Sverige-galan 2001, som ordet för första gången kom att betyda något annat än en encellig alg. Två protesterande kvinnor rusade upp på scenen med en banderoll, som det stod GUBBSLEM på.

Nyligen har Jonas Gardell och Mark Levengood insett att det är riskabelt att skämta om en kvinnas utseende; i varje fall om man har uppnått mogen ålder.

Själv tycker jag nog att det är alltför kränkande att vräka ur sig ordet ”gubbslem” gentemot debattören Janne Josefsson eller skämtarna Gardell/Levengood.

Och jag undrar hur reaktionen skulle ha blivit om någon lanserar ett nytt lika förnedrande skällsord, riktat mot kvinnor.

Inga kommentarer: