söndag 30 juni 2013

Säg nej till vinter-OS i Stockholm!


När Stockholm sökte sommar–OS, hävdade jag att Sveriges enda möjlighet att få arrangera olympiska spel låg i att ta hand om vinterspelen. Falun hade fått nej, men kombinationen Östersund-Åre borde ha bättre förutsättningar. Det skulle också kunna ses som en regionalpolitisk satsning, en välbehövlig injektion i Östersundsregionen.

   Naturligtvis misslyckade Stockholm få sommarspelen, men vem hade då kunnat drömma om att Stockholm en dag skulle försöka ta hand om vinter-OS! Under milda vintrar kan det vara svårt att hitta snö i huvudstaden.

   Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) hävdar nu att OS-projektet har stöd av idrotts- och handikapprörelsen. Jag undrar vad skidskyttarna och längdåkarna säger om det? Östersundsposten frågar, om dom har fått löften om ”konstfrusna skidspår”.

   Uppenbart är att SOK har kört över Östersunds kommun, som trott på en ny Östersundsansökan och gjort investeringar för det. Nu säger SOK att ”kostymen räckte inte till med Östersund”, och att det blivit nobben tre gånger. Men de nämner inte att förklaringen för det kan vara vad ordföranden i IOK (Internationella Olympiska Kommittén), Jacques Rogge sagt, nämligen att det krävs ett vulkanutbrott för att Sverige ska få arrangera OS. Våra fjäll är enligt honom otillräckliga för de alpina grenarna. Då hjälper det inte att skryta om allt fantastiskt som finns i Stockholm.

   För övrigt berodde Faluns misslyckande också på att avståndet Falun-Åre ansågs vara för långt. Vad är då att säga om sträckan Stockholm-Åre?

   SOK för nu ut budskapet att Stockholm och Åre”delar” på OS. Det stämmer inte. I vinterspelen måste, så vitt jag vet, de alpina grenarna alltid genomföras på en plats några
mil utanför staden, som fått OS-uppdraget. Men ingen sådan stad har hävdat att spelen varit delade. Stockholm kommer att ta hand om 85 av de 93 grenar, som skall genomföras.

   En förutsättning för en OS-ansökan är att staten ställer upp med en utgiftsgaranti på cirka 10 miljarder kr. En stor utgiftspost blir att bygga en OS-by. Men arrangörerna räknar med att den efter spelen ska kunna förvandlas till bostäder. Om kalkylerna spricker (det gör de oftast i OS-sammanhang) och staten får rycka ut, blir följden att övriga Sverige får subventionera bostäder i Stockholm.   
   Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber uppträder verkligen som talesperson för huvudstaden och hävdar att ”det är idag möjligt, även den mildaste vinter, att arrangera alla idrotter i vinter-OS och Paralympics i Stockholm”. Skall ”slottssprintern” (skidtävling nära kungliga slottet, ofta med hjälp av hopskottad snö) få olympisk status?
    Oslo bli en av Stockholms konkurrenter om OS. Det blir lätt för norrmännen att få fram fakta om snötillgången under de milda vintrarna!

Karin Mattsson Weijber följer också stockholmarnas vana att tro att det som bra för Stockholm (denna gång att få arrangera vinter-OS)  också är bra för landet i övrigt. Hon hoppas att hela Sverige sluter upp bakom projektet.
Hon blir knappast bönhörd.

 

Inga kommentarer: