fredag 21 juni 2013

Kor och snus: Missnöjet med EU växer.

Paratuberkulos är en tarmsjukdom, som framför allt kan drabba nötkreatur. Sjukdomen är dödlig. Svenska djur har inte drabbats sedan 1960-talet, men sjukdomen finns i Östeuropa, inte minst i länder som är med i EU. Därför testas djur, som exporterats till Sverige.

Men enligt EU-kommissionen får vi inte fortsätta att göra det, vilket påpekats för svenska myndigheter. EU-kommissionen menar att Sveriges agerande strider mot EU:s fria rörlighet och utgör ett handelshinder. Därför har kommissionen anmält Sverige till EU-domstolen.
   Men kommissionen har också uttryckt sin oro över uppgången i antibiotikaresistens och betonat vikten av att stärka det förebyggande arbetet för att minska uppkomst och spridning av resistens. "Snudd på dubbelmoral", lyder en svensk kommentar.
   Vi riskerar alltså att få in en farlig sjukdom i vårt jordbruk. Det finns även misstankar om att den kan överföras till människor. Och det kan förhindras, om vi får fortsätta att kontrollera djur, som kommer till Sverige.

Detta stärker definitivt inte EU:s anseende i Sverige!

Samtitigt pågår det ett krig mellan Sverige och EU om snuset. Inom EU råder ju förbud mot snus. Sverige fick ett undantag, när vi blev medlem. Märkligt nog är däremot den farligare rökningen av tobak fullt tillåtet i EU. Ja, inte nog med det! Tobaksodlare har fått EU-bidrag för sin verksamhet. Dessutom ogillar många i EU:s högkvarter vårt snusande. Därför har det gjorts försök att strypa det där undantaget. Ett gick ut på att EU skulle bestämma vilka smaktillsatser som skulle vara tillåtna. Den attacken kunde Sverige slå tillbaka, men nu har det kommit en ny.
   Förutom tobak har svenskt snus alltid innehållit natriumkarbonat. Det är en förutsättning för att snuset skall kunna ge konsumenten en nikotinupplevelse. Utan natriumkarbonat - inget svenskt snus.

Det är därför lätt att se förslaget ta bort eller minska inslaget av natriumkarbonat som ytterligare ett försök att få bort det svenska undantaget.

Om det genomförs, kommer det inte finnas kvar många EU-anhängare i Sverige.




.

Inga kommentarer: