tisdag 23 juli 2013

En spisköpares vedermödor.



 
En bekant till mig skulle köpa ny spis. Det utvecklade sig till ett spektakel, som är helt otroligt. Att beskriva allt skulle gen mig sysselsättning en hel dag. Jag nöjer mig med det här.

   Efter många prövningar inhandlade han en spis, som han trodde skulle passa. Han körde hem den men upptäckte att det inte gick att koppla in den! Elurtaget i hemmet passade inte! Då försökte han ringa leverantören och hamnade hos en ”robotröst”, som uppmanade honom att ”ange namnet på den köpta produkten”. Men vad han än svarade upprepade roboten sin begäran ”var god ange namnet på den köpta produkten”.
   Till sist gav han upp och hittade ett nummer till en annan växel. Nu kom han fram till en levande människa och försökte förklara vad som hänt. Han fick löfte om att bli uppringd, men när ingen hörde av sig, ringde han igen. Men den röst som nu svarade visste ingenting om ärendet och visade sig befinna sig i en helt annan kommun än förra gången. Tydligen var det så att det telefonnummer han använt kunde kopplas vidare till ett stort antal butiker. Han fick igen ett löfte om att bli uppringt, men det gick lika illa. Då lämnade han den växeln, för han hade fått en idé. Det fanns i hans kommun en elfirma, som servade spisar av det märke han hade köpt. Han kontaktade den, och några dagar senare kom det en elektriker och beskådade hans nya spis. Min vän fick omedelbart klart för sig, varför han inte kunnat koppla in spisen: ”Det är ju en spis för användning i Norge!” Enligt elektrikern har man där ett helt annat fassystem. Om spisen kopplats in i min väns kök, skulle säkringarna i hans hus slagits ut.
   Så det återstod inget annat än att köra tillbaka spisen till butiken, där den inhandlats. Den låg i en annan kommun, så det blev en körning som tog en hel del tid.

   Nu har han ändå fått en ny spis, som han köpte i hemkommunen.
   Men det kom en räkning från elektrikern på drygt 800 kronor. Den betalade han direkt för att slippa befatta sig mer med denna fråga.     

Inga kommentarer: