lördag 13 juli 2013

Ska STENING bli straffet för otrohet i Egypten?


När den arabiska våren nådde Egypten, var det lätt att känna sympati för de människomassor som samlades på Tahrirtorget. Där fanns både män och kvinnor, och många var unga. Förverkligande av deras krav skulle innebära en kraftig demokratisering av Egypten. Det var också lätt att känna sympati, när de fick Mohamed Morsi från Muslimska brödraskapet på fall. Han var visserligen demokratiskt vald till president, men utöver det hade han skaffat sig befogenheter, som inte kan accepteras i en demokrati. Dessutom föreföll islamismen vara på frammarsch under hans styre.

   Protesterna mot honom verkade vara så starka att det var lätt att tro att en majoritet av Egyptens befolkning ville bli av med honom.
   Men ganska säkert är det inte så. Det är i stället mera troligt att Morsi har ett starkt stöd av befolkningen, och att de radikala demokratikämparna på torget befinner sig i en klar minoritet.

Det tyder en opinionsundersökning på. Den är gjord av Pew Forum och finns att beskåda i senaste numret av tidskriften Tempus (nr 28.) Resultaten är chockerande – och deprimerande.

74 procent av egypterna vill införa sharialagar. Det skulle innebära spöstraff och att tjuvar får sina händer avhuggna. 81 procent vill att stening ska införas som straff för otrohet. Där det tillämpas drabbar det framför allt kvinnor, även om de aldrig varit otrogna. Det kan räcka med att de blivit våldtagna. Men endast 22 procent tyckte att kvinnor ska ha rätt att skilja sig.

Hela 86 procent tyckte att dödsstraff ska gälla för dem som konverterar från islam. 55 procent vill att sharialagarna skall gälla också för icke-muslimer. Det senare bör uppmärksammas av turister. Att ta sig en öl på en restaurant kan få allvarliga följder för den som har otur. Alkohol är ju förbjudet för muslimer!

   Nu kan någon invända att siffrorna kan vara missvisande. Visst. Men att de höga siffrorna skulle vara så felaktiga att det rätta resultatet skulle gå under 50 procent – det tvivlar jag på.

Nej, nu tror jag inte att Egypten går mot demokrati. De radikala på torget är inte representativa för det egyptiska folket.  

Vart är Egypten på väg?
Det kan bli värre än i Iran!

   

Inga kommentarer: