söndag 21 juli 2013

Inte konstigt att åttaåriga flickor vill ha behå!


En krönika i Expressen väckte mycket uppståndelse. Enligt krönikören har cirka en tredjedel av alla åttaåriga flickor behå. Det är åttaåringarna, som vill ha den och hänvisar till att ”dom andra i klassen” får ha behå.
   Med all rätt reagerade många läsare. Behå på småflickor är ett skrämmande exempel på hur barn blir berövade sin barndom. Småflickor sminkar sig och sexualiseras.  Lägg till ett par år (de är fortfarande barn), så har de ”pojkvänner”.

   Ändå finner jag upprördheten över behån en aning förvånande. Det borde inte ha överraskat så många – med tanke på hur det ser ut på badstränderna. När såg ni senast småbarn bada nakna? Numera sätter de på sig baddräkt eller badbyxor mycket tidigare än förr. Och småflickorna (även de som är yngre än åtta år) vill ha bikiniöverdel. Om de är vana vid att bära en sådan under sommaren, är det ju inte överraskande att de också vill ha behå!

   För några år sedan ville några småflickor vara med när jag vattnade gräsmattan. Vattendroppar föll ned på en stor del av gräsmattan och de gillade att bli duschade. Men kläderna blev blöta, så de tog av sig på överkroppen. Men så dök jag upp och en av dem, cirka sju år, försökte med armarna dölja sina obefintliga bröst.
Det är sorgligt, men jag har inget recept för hur utvecklingen ska kunna brytas.
Vem har det?  
 

Inga kommentarer: