onsdag 24 juli 2013

Ett raffinaderi som kan orsaka en miljökatastrof!


Under denna vecka befinner jag mig i Bohuslän, närmare bestämt i en stuga på sydsidan av Åbofjorden. På väg dit fick jag för första gången beskåda oljeraffinaderiet i Brofjorden, Sveriges största raffinaderi, invigt 1975 efter en långvarig kamp mellan tillskyndare och motståndare.

   Men kanske var kampen egentligen inte en kamp. I varje fall kunde de som var för projektet ta det ganska lugnt. De visste att de backades upp av rikets makthavare.

Men det är lätt att förstå att motståndarna var många och att vreden bland dem var stor. I planerna ingick att världens största oljetankers i en trång farled skulle ta sig in till en jättestor hamn. I en äkta fjord är det grunt i inloppet. Väl inne i fjorden kan det vara hur djupt som helst. Men om jättelika oljetankers havererar i inloppet, skulle vi få en miljökatastrof, vars skador på miljön vi aldrig hade kunnat utplåna. En mycket stor del av Bohuslän hade blivit förstört för tid och evighet.

Det var minsann inte bara ”sommargäster” som protesterade. På den tiden fanns det faktiskt livs levande yrkesfiskare. De hade förlorat sitt levebröd.

  Men de som värnade om miljön förlorade, trots de många engagerade. När regeringen till sist efter alla överklaganden gav klartecken till byggstarten, ville Evert Taube förbjuda Sveriges Radio att spela hans musik!

   Det märkliga är att några år senare framträdde Bohusläns landshövding i ett tv-program och sa rakt upp och ner att han långt innan projektet miljöprövats hade bestämt att raffinaderiet skulle ligga i Brofjorden! Jag kan inte minnas att hans uttalande väckte en storm av protester. Många motståndare var apatiska. Landshövdingens ord blev en bekräftelse på att överheten gör som den vill, oberoende av sakargument och folkvilja.

   Det har också funnits planer på att börja producera 20000 ton koks, (per dag!) vid raffinaderiet. Då måste det byggas en ny utskeppningshamn, och hela projektet skulle kosta lika mycket som kostnaden för att bygga raffinaderiet. Det blev naturligtvis nya protester men - naturligtvis! – blev det till sist tillstånd, denna gången av miljööverdomstolen. Men byggstarten sköts upp på grund den försämrade internationella ekonomin.

   Nu såg jag för första gången det raffinaderi, som OK på 1970-talet absolut måste ha för att kunna konkurrera med de stora oljebolagen. Men när det blivit klart började OK ändra uppfattning. I dag heter ägaren Preem, och OK klarar sig ändå.

Det är inte fel att säga att raffinaderiet är en främmande fågel bland de bohuslänska granitklipporna.

Men å andra sidan är det nog en förolämpning mot alla fåglar att bli jämförda med ett oljeraffinaderi.     

 

                                                                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer: