tisdag 2 juli 2013

Papperslösas sjukvård kan få oväntade följder.


I Almedalen angrep (naturligtvis!) Jimmy Åkesson beslutet att från 1 juli ge de papperslösa förbättrade möjligheter få sjukvård. Han pekade på det orättvisa i att människor som uppehåller sig illegalt i Sverige ska kunna få vård så gott som gratis, medan en fattig pensionär nätt och jämt har råd att gå till doktorn.

   Men han glömde att säga att vi ännu inte vet, hur regelverket för de papperslösa kommer att se ut. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utreda detaljerna. Och vi har många exempel på att sådana utredningar blir något helt annat än vad tillskyndarna tänkt sig. Så kanske tog Jimmy väl stora ord i sin mun.
   Men jag skulle ändå vilja varna för en annan möjlighet. Om det skulle visa sig att kostnaderna för de papperslösas sjukvård blir större än vad myndigheterna kalkylerat med, så kan det få konsekvenser, som drabbar helt oskyldiga. Det kan nämligen leda till försök att spara in på andra kostnader för flyktingar. Migrationsverket meddelar kanske plötsligt att ett visst land eller område, vars asylsökande tidigare oftast fått uppehållstillstånd, nu är ”säkert”, varför asylsökande får nej. Avvisningsbeslut kan börja verkställas tidigare än vad som normalt varit fallet.
   Naturligtvis förnekar beslutsfattarna detta kostnadsmedvetande. Det måste de göra. Men det finns skrämmande exempel på vad som kan ske. Värst av allt är det ”Uppdrag granskning” gav namnet ”Massavvisningen av albaner”. Det skedde under 1990-talet. Då utfärdade regeringen en förordning, som innebar kollektivt uppehållstillstånd för bosnier på grund av kriget. De behövde bara lämna in en ansökan som visade att de var bosnier och hade flytt från Bosnien. Men massor av albaner från Kosovo hade kommit hit av liknande skäl. På dåvarande Utlänningsnämnden menade generaldirektören att vi ”inte har råd att också ge uppehållstillstånd till albanerna."
   Så började massavvisningarna. Många fick ordentligt med stryk redan vid gränsen till Kosovo. Andra dog i kriget.

Det är helt enkelt så att alla myndigheter har kravet på sig att hålla nere kostnaderna...

             

Inga kommentarer: