onsdag 31 juli 2013

Skärgårdar och öar avfolkas!


Jag växte upp i ett fiskeläge, Mollösund, som ligger på Orust, Sveriges tredje största ö. På den tiden var Mollösund ett levande samhälle. De flesta Mollösundsbor levde av fiske eller fiskberedning. Det fanns också många butiker. Livsmedel kunde köpas i minst sju affärer! Det var liv och rörelse även på vintern, för nästan alla hus ägdes av åretruntboende.

   I dag är läget annorlunda. På vintern står husen tomma. De har förvandlats till sommarbostäder, som är värda åtskilliga miljoner.

En förklaring till avfolkningen är naturligtvis att det idag är så gott som omöjligt att försörja sig som fiskare. Men just de höga fastighetspriserna spelar också en viktig roll. Mollösund drabbas på samma sätt som Venedig: Förmöget folk från övriga Italien (eller världen) köper upp husen. Mollösundsbor frestas att sälja huset de ägt eller ärvt, eftersom de får så mycket för det.

I Norge och Danmark har det gjorts försök att förhindra denna utveckling. En åtgärd kan vara att införa botvång. Den som köper hus måste bo där året runt. Det hejdar avfolkning och bromsar fastighetspriserna. Men i Sverige har utvecklingen fått ha sin gång.

I boken ”Sveriges öar", som nu finns i ny upplaga pekar författaren Anders Källgård på att femtio öar i Sverige på åtta år har förlorat hela sin helårsbefolkning. Han menar att det är nödvändigt att införa subventioner för att förhindra fortsatt avfolkning. Det kan i varje fall bromsa utvecklingen.
 
Det pekar utvecklingen i våra nordiska grannländer på. De har nämligen även tillgripit subventioner och uppenbarligen med framgång.

Men jag är rädd för att utvecklingen i Mollösund och några andra fiskelägen i Bohuslän gått för långt. Vem blir den siste Mollösundsbon?

Inga kommentarer: