fredag 29 november 2013

”Det är besvärligt och dyrt att ta sig till Vimmerby”



Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är det största och mest berömda barnlitteraturpriset. Alltsedan det instiftades har tillkännagivandet av årets pristagare ägt i Vimmerby, den stad där Astrid Lindgren föddes. Men den 14 november meddelade Statens Kulturråd att tillkännagivandet av nästa pristagare kommer att flyttas till Stockholm och Kungliga Biblioteket.
   En motivering för denna förändring lyder att ”det är besvärligt att ta sig till Vimmerby”
   Det kan ju ligga något i det! Vägnätet kring svenska småstäder är inte alltid så bra. Makthavarna föredrar tydligen att bygga nya och dyra tunnelbanestationer i Stockholm. Men om nu det kansli på Kulturrådet som ansvarar för detta litteraturpris tycker det är besvärligt att ta sig från Stockholm till Vimmerby, varför inte flytta kansli och personal till Vimmerby? Då slipper alla göra den där jobbiga resan. Och i Vimmerby finns både företag och institutioner, som arbetar med att hålla Astrid Lindgrens författarskap levande. Det kan kansliet ha nytta av!
Som svar på kritiken påpekar Kulturrådet att dess uppgift inte är att göra PR för Vimmerby. Men i stället blir det ju PR för Kungliga Biblioteket. Om det bloggar Högbergs tankar: Med det vaga resonemanget om att tillkännagivandet ska ske på Kungliga Biblioteket försöker det möjligen göra någon form av stockholmskt finkultur av tillkännagivandet, men det känns inte äkta och är så långt från den Astrid Lindgren som jag har bilden av.  
Men det finns fler skäl till förflyttningen till Kungliga biblioteket, i varje fall enligt Sverige Radio: Att spara pengar. Reskostnaden för tillkännagivandet ingick förmodligen i ett sparprojekt. Onekligen fantastigt! Har Kulturrådet så ont om pengar att det blir för  dyrt att några kanslimedlemmar åker Stockholm-Vimmerby fram och tillbaka?
Tyvärr är detta ett visserligen  litet exempel på en företeelse som tycks bli allt vanligare, nämligen att vid sparkrav på staten blir lösningen att flytta verksamheter till Stockholm. Även kulturen drabbas. Sparkrav på försvaret har gått ut över Marinens musikkår. Ett föreslog att kåren skulle flytta till Stockholm, där det redan finns två musikkårer; ett annat ville reducera antalet tjänster vid Marinens musikkår för att istället förstärka Arméns musikkår i Stockholm. Dessutom planerades flytt av notbibliotek och producent från Karlskrona till Stockholm. Senaste förslaget föreslår helt enkelt nedläggning av Marinens musikkår. Försvaret använder som argument just rese- och transportkostnader. (Se blogginlägg 16 oktober).
Finns det ingen möjlighet att stoppa nedläggningar och flytt till Stockholm?
Knappast.
Möjligen om drabbade kommuner kunde samverka och göra det över partigränser.
Men det får vi knappast uppleva.



Inga kommentarer: