söndag 3 november 2013

Friskolorna och Uppdrag Granskning..



Friskolorna och Uppdrag Granskning.
 

En fullträff för UG! Hela friskolesystemet kan bli ifrågasatt. Flera rektorer avslöjades med fingrarna djupt nere i den förbjudna syltburken, och det var pinsamt att höra rektorn som försökte rädda sig med att göra en pudel.

   Naturligtvis menar vänsterdebattörer än mer högljutt att det gäller att förbjuda friskolor att ta ut vinster. Riktigt så enkelt är det inte. Ett problem skulle bli att göra en definition på begreppet vinst, som alla accepterar.

Vidare är skillnaden mellan friskolor och kommunala skolor inte så stor som debattörerna tror. Många kommuner har idag ekonomiska problem, och skolvärlden drabbas lätt av nedskärningar. Ett aktuellt exempel är byskolor, som läggs ned. Vidare sitter rektorerna med sina bantade budgetar, som inte får överskridas. Jag tror att även de skulle föredragit duktiga flickor framför pojkar med problem som nya elever.

   Jag menar att det stora felet, som både s-regeringar och borgerliga gjort, var den totala avreglering av skolan som skedde under 1990-talet. Frihet för småkommuner öppna egna gymnasier, frihet hitta på nya ämnen, otydliga kursplaner – och så friskolereformen, d.v.s. elevens frihet välja skola.

   Detta leder ju till att friskolor och kommunala skolor konkurrerar om eleverna. Det gäller att visa dem att respektive skola är attraktiv.

   Hur?

Ett löfte, som använts, är ”lektionsfri dag mitt i veckan”.

Det låter bra för eleven – men är det bra för elevens studieresultat?

Att lova höga betyg i marknadsföringen kan man väl ändå inte göra – eller kan man???

Men om rykten säger att skolan ger bra betyg, blir det ju samma resultat.

 Och det förekommer, både i kommunala skolor och i friskolor, påtryckningar mot lärare att höja betygen.

Det problemet kan inte lösas inom ramen för elevens rätt att välja skola.

Att sätta betyg är en form av myndighetsutövning.
Tänk om vi hade domstolar som konkurrerade med varandra om att dra till sig åtalade, och bovar och banditer valde dem som var kända för att underkänna åtal eller ge andra milda påföljder.   

                

Inga kommentarer: