torsdag 21 november 2013

Det kom 4 advokater men ingen kunde lagen.

Advokaterna åkte från Värmland till Göteborg och Kammarrätten. Dit kom också deras klienter. Två advokater företrädde ett föräldrapar, som befinner sig i en långvarig konflikt med varandra. En advokat var s.k. målsägarbiträde för familjens barn. Den fjärde företrädde socialtjänsten i en kommun.
Målet, som Kammarrätten skulle ta ställning till, gällde förlängningen av ett s.k. LVU-beslut  (Lagen om Vård av Unga). Socialtjänsten hade fått LVU-beslutet godkänt av Förvaltningsrätten, vilket innebar att barnen skulle fortsätta att vara omhändertagna, men en av föräldrarna hade överklagat till Kammarrätten, som nu skulle ta upp det.
Men så blev det inte!
För när alla advokater kommit in i rättssalen med sina klienter, så meddelar Kammarrätten inför de häpna åhörarna att det blir ingen förhandling; det är bara att åka hem igen!
Orsaken: föräldern som överklagat Förvaltningsrättens beslut, hade någon månad senare förlorat vårdnaden av barnen genom att Tingsrätten gjort den andra föräldern till ensam vårdnadshavare, och därmed hade den överklagande föräldern ej längre rätt att överklaga.
De häpna advokaterna och deras klienter fick snopet ta sig ut från Kammarrätten och planera för hemresan.

Men naturligtvis finns ett och annat att fundera på:
Kunde inte Kammarrätten ha meddelat att rättegången var inställd, innan deltagarna började färden mot Göteborg? Kan det möjligen ha varit så att rättens ledamöter tog sig an ärendet först på morgonen samma dag som rättegången skulle äga rum? I så fall ka det ha varit svårt att få tag på deltagarna.
Men det mest anmärkningsvärda är att ingen av advokaterna insåg att det inte kunde bli någon rättegång. Att en av föräldrarna blivit ensam vårdnadshavare (visserligen interimistiskt) måste de alla ha fått reda på. Men ingen reagerade. Tydligen kände inte advokaterna till lagen!

En annan intressant fråga är om dessa advokater med vissa kunskapsluckor om lagen kommer att dra ner på sina arvoden. De är ju vana vid att ta betalt. För sina tjänster i Förvaltningsrätten ville de ha mer än 20000 kronor. Vad kommer de att begära nu?

Inga kommentarer: