”Rör inte min ko!”
Det är rubriken på en
artikel 25 november av Expressens glesbygdskrönikör, Tommy Hammarstrand.
Han reagerar mot
Livsmedelsverkets ”antikött-kampanj”. Inte för att han tycker att det är fel att
dra ned på det totala köttätandet. Men kampanjen borde inrikta sig på det kött som
står för den stora ökningen, nämligen fläsk och kyckling.
Konsumtionen av kött har sedan slutet av 1960-talet ökat
från 53 kilo om året till 85 kilo. Fläskkonsumtionen har ökat från 25 till 35
kilo; kyckling från 3 till 18 kilo, Det är
det fabriksproducerade … köttet vi sätter i oss i allt större kvantiteter medan nötköttet bara ökat från 19 till 25 kilo…
Kycklingar och grisar är hårt industrialiserade
djur, som knappt hinner reflektera över sina djuriska drifter, förrän
slakttransporten väntar.”
Men Livsmedelsverket varnar främst för konsumtion av nötkött och ost,
och vi ska särskilt akta oss för det som kommer från de betande djuren, som bidrar till utsläppen av växthusgaser.
Men då glömmer Livsmedelsverket att det är
just de betande djuren, som, än så länge, håller landskapet öppet, så att inte
hagar och vallar täcks av buskar och sly.
Livsmedelsverkets kampanj är enligt Hammarström ”en
krigsförklaring mot landsbygden och det öppna landskapets välsignelser.”
Om djuren inte får
beta och hålla landskapet öppet, försämras också de drabbade kommunernas
möjligheter få intäkter genom turism. Hammarström pekar också på att de ”lugnt
och lyckligt betande korna” producerar ett både godare och nyttigare kött jämfört
med spannmålsuppfödda djur. Han stödjer sig på forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Det är sorgligt att
SVT genom Rapport gett gratisreklam till Livsmedelsverkets kampanj mot landsbygden!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar