torsdag 7 november 2013

Italien, Slovenien fuskar; hur gör Sverige?


Italien, Slovenien och Förenade Arabemiraten pekas ut som misstänkta fuskare i den internationella skolundersökningen Pisa.

Misstanken handlar om att ländernas skolmyndigheter har fabricerat enkätsvar från sina rektorer. De  gör det för att skapa ett intryck av att respektive lands elever har presterat bättre än vad de verkligen gjorde. Forskarna, som genomfört studien har hittat dubbletter bland svaren – samtidigt som det är osannolikt att två rektorer skulle ha svarat exakt likadant på de 184 frågorna.

”Jag har aldrig tidigare stött på att man har avslöjat länder med att fuska”,  säger Anita Wester, undervisningsråd på Skolverket.
Det är en aning naivt
Det är ganska självklart att länder frestas att fuska. Det är inte trevligt, när kalla fakta pekar på att det egna landets elever ligger i den absoluta botten vid en jämförelse med ett stort antal länder.

Anita Wester behöver inte leta efter exempel utomlands för att finna exempel på oegentligheter. Det finns på betydligt närmre håll – på hennes ämbetsverk Skolverkets föregångare - Skolöverstyrelsen.

Även på den tiden gjordes internationella undersökningar, även om deltagande länder inte var lika många. Två gånger kom dessa fram till att Sverige låg i den absoluta botten i matematik (aritmetik  och algebra).

Hur reagerade Skolöverstyrelsen på det?

Jo, genom att vägra lämna ut resultaten! 15 år efter undersökning nr 2 saknades fortfarande en totalredovisning.

Kan inte det betraktas som likvärdigt med fusk?  

 

Inga kommentarer: