fredag 15 november 2013

Att vägra ta en kvinna i hand och få skadestånd


Det var en gång en ung man, som ville ha en praktikplats i Trollhättan. Han fick träffa en kvinnlig kontaktperson, men när hon skulle hälsa på honom, ville han inte ta henne i hand. Han motiverade det med att hans muslimska religion inte tillät det. Han fick inte praktikplatsen, men när höjdarna i Trollhättan fick reda på vad som hänt blev de förskräckta. ”Vi kan ju bli prickade av diskrimineringsombudsmannen!” I ett liknande fall hade denna myndighet prickat en annan kommun, som fick betala skadestånd. Så Trollhättan skyndade sig och betalade skadestånd till den unge mannen för att inte bli anmäldd för diskriminering. Dessutom fick den kvinnliga kontaktpersonen en skriftlig varning för att hon ”visat bristande omdöme genom att neka praktikanten praktikplats och därmed brutit mot Diskrimineringslagen och Trollhättans stads mångfaldsplan".

  Vad är att säga om detta?

En sak är klar. Det här kommer att bidra till än större framgångar för Sverigedemokraterna.

Höjdarna i Trollhättan har varit fega och korkade. De borde ha använt sitt eget omdöme och inte sneglat på Diskrimineringsombudsmannen, som är en myndighet som utsatts för mycket kritik.

   Bäst av allt är att en artikel i DN-debatt 13 november, med tre undertecknare, framhåller att Trollhättan kommun handlat fel och borde ta tillbaka varningen de gett kvinnan och be henne om ursäkt.

   Egentligen är det självklart. Och märk att den unge mannen, som inte ville ta sin kontaktperson i hand, knappast kan åberopa sin religion. De flesta muslimer har inga problem med att skaka hand med kvinnor. Och hur skulle Trollhättan (och några andra kommuner) göra, om det t.ex. är en konservativ pingstvän, som vägrar skaka hand med en homosexuell? Eller en ”White-Power”- fanatiker, som inte vill skaka hand med somalier? Om Trollhättan vore konsekvent, bör också de få skadestånd

   Det finns ytterligare ett skäl till att fördöma Trollhättans agerande: Det innebar ju en allvarlig diskriminering av kvinnan. Jämställdhet mellan män och kvinnor är en grundläggande princip i Sverige.

Det måste alla, som vill ha svenskt medborgarskap, ta till sig; de ska inte bli belönade för att de inte har gjort det.

 

 

Inga kommentarer: