lördag 30 november 2013

Stoppa könsstympning i Sverige!

I ett inslag i SVT:s Aktuellt togs könsstympning upp och det antyddes att flickor utsätts för detta brott i Sverige. Det hade en intervjuad flicka råkat ut för, när hon var fyra år.
   Den värsta formen av könsstympning, vanlig i Somalia, innebär ju att alla yttre könsdelar, både inre och yttre blygläppar och klitoris, skärs bort. Därefter sys allt ihop. En pytteliten öppning lämnas kvar, som inte ens duger till att kissa ordentligt.
Oftast sker det utan bedövning. Men det värsta är att ingreppet leder till ett livslångt lidande och hög risk för allvarliga komplikationer.
Avsikten med det hela är att förhindra att kvinnan ska få ut något positivt av sexuallivet och därmed ej heller vilja ha sex med män. Därmed underlättas kontrollen av kvinnan.
   För några år sedan uppstod det misstankar om att en flicka, som just återvänt till Sverige med sin familj efter semester i hemlandet, skulle ha könsstympats där. Hon blev föremål för kontroll, som utfördes av läkare. Flickan hade inte könsstympats, men både hon och föräldrarna var upprörda över vad som hänt.
Men om en sådan kontroll kan rädda en enda flicka från att utsättas för det allvarliga brott som könsstympning innebär, bör alla flickor i riskzonen genomgå en sådan kontroll.
Föräldrarna vet säkert att det är ett allvarligt brott i Sverige och att de riskerar fängelse, om det upptäcks.
Den enklaste lösningen är att kontrollen blir en del av skolhälsovården.
Detta borde ha genomförts för länge sedan!
Lagen mot könsstympning trädde i kraft för 30 år sedan, men endast 46 anmälningar har gjorts och endast två personer har dömts. Ställ det mot att 91000 kvinnor i Sverige kommer från kulturer, där könsstympning tillämpas!

Jag minns en intervju med en egyptisk man, vars hustru var könsstympad ,även om inte lika mycket skurits bort som i Somalia. Han hade inga invändningar mot det hustrun råkat ut för. Han menade nämligen att om ingreppet inte skett, kunde hustrun ”passa på” att vara otrogen, när han var bortrest för arbete. Förmodligen hade han inga invändningar mot att han själv ”passade på” när han var borta. Men det märkliga är att han och många andra män inte förstår att de förlorar på att deras kvinnor är könsstympade. För om Hon under sexakten inte känner någon njutning, försämras hennes möjligheter ge Honom njutning.

Sex är bäst når båda njuter av det!    
Vi har begränsade möjligheter att sätta stopp för könsstympning utanför Sverige, men vi kan göra betydligt mer i vårt eget land!

Inga kommentarer: