fredag 25 januari 2013

Bedrägerierna ökar ”lavinartat”!




Enligt polisen ökar bedrägerierna i Sverige lavinartat. Ökningen är större än för någon annan typ av brott. Ett exempel är de afrikaner, som kom till Sverige för att plantera skog, men som blev grundlurade. Inte nog med att de inte fick den lön som de lovats. De hade också tvingats att betala en form av ”anmälningsavgift”. Jag hoppades att skogsindustrin skulle ta på sig att betala dem den uteblivna lönen och andra utlägg för att därigenom undvika att Sverige än en gång skämt ut sig – och tydligen har så skett.
   Det inträffade påminner ju om det många fattiga bärplockare från u-världen råkat ut för. År efter år! Är det verkligen omöjligt att förhindra att denna form av bedrägerier fortsätter att inträffa?
  Den som jobbar som personlig assistent har hamnat i en bransch med många bedrägerier. Det är trist, för det är en verksamhet, som har hjälpt många med funktionshinder. Genom ökningen har också kostnaden för samhället ökat lavinartat.  Förhoppningsvis har Försäkringskassa – och polisen! - fått upp ögonen och kan få tag på fler fuskare, som förstör för dem som verkligen behöver stödet.
Men ni som läser det här känner säkert till en form av bedrägeri, lika otrevlig – den som sker på nätet. Själv får jag minst ett par gånger i veckan mail, som säger att jag vunnit 100000-tals dollar eller pund och att jag ”bara” behöver fylla i några uppgifter, så kommer pengarna. Om allt hade varit rätt, skulle jag vara mångmiljonär för länge sedan. Denna form av bedrägeri är enligt mig värre än att lura en bank på pengar. För det är ett försök att komma år enskilda individer pengar. Det sker på många sätt. I dag har Aftonbladet en stor rubrik på förstasidan, som ska upplysa om att ”så plundrar dom ditt bankkonto”!
Bankerna har tydligen inte hängt med, när det gäller att säkra banksekretessen.  
Dagens banditer är på ett sätt värre än forna tiders motsvarigheter. Då kunde det hända att de under ett bankrån lät kunder, som just tagit ut pengar, få behålla sina slantar.
Den mentaliteten saknar dagens tjuvar.  
     

Inga kommentarer: